Млади за пензију, стари за нови посао

Старијих од 50 година који су незапослени има 188 хиљада. Национална служба за запошљавање нашла је посао за 24 хиљаде старијих од 50 година, али се други сналазе у сивој зони - њих око 56.000 њих.

Незапослених, радно способних, старијих од 50 година у Србији има 188 хиљада. Две трећине су жене које у просеку на посао чекају и до 10 година.

Национална служба за запошљавање нашла је посао за 24 хиљаде старијих од 50 година. Други се за плату сналазе у сивој зони.

Једни сматрају да су старији највеће жртве транзиције, други да су демотивисани дугим тражањем посла и да се зато опредељују за рад на црно.

Иако имају и по 20 година радног стажа сада немају радну књижицу. Весна Сарић има 51 годину. Са завршеном Гимназијом радила је у државним предузећима, а када је остала без посла и као куварица.

"Била сам на сајму запошљавања и поделила 20 својих биографија. Нико ме није позвао и претпостављам да су године у питању", каже Весна Сарић.

Иванка Васиљевић је са завршеним шнајдерским курсом радила у текстилној индустрији до 2007. године. Кад је остала без плате радила је као геронтодомаћица.

"Видим деца пролазе само до 35, а за старије нема, од чега ћемо ми да живимо то нас нико не пита", каже Иванка Васиљевић.

Незапослени верују да радно место може да се добије само преко везе или ако за њега плате.

"Ако су им и супружници незапослени, ако су им деца на школовању па не могу да добију посао, они раде, али раде у сивој зони, послодавци их не пријављују, добију мале наднице, некада и нередовне, некада месецима раде не добију ништа", објашњава Надежда Сатарић из организације Амити.

У Србији на црно ради 320.000 људи. Око 56.000 старији су од 50 година. Жене најчешће чувају старе и децу, чисте куће, док мушкарци раде као ноћни чувари, у трговинама и угоститељству.

Ако и трагају за легалним послом најчешће га траже у грађевинарству, машинству, економији. Иако предност обично имају млађи, неки послодавци радије дају шансу онима у шестој деценији живота.

Драган Ђукић из Националне службе за запошљавање каже да породични људи због породичних обавеза имају и одговорнији поглед према раду.

"Ако узмете цео корпус занатских занимања где је потребно пет до 10 година да би неко испекао занат, онда у том корпусу занимања људи који имају 50 или више година на неки начин имају бољу прођу код послодавца", тврди Ђукић.

Држава обећава да ће у 2013. години посебну пажњу посветити старијим радницима који су вишак у предузећима у реструктурирању.

И постојеће субвенције фирмама које запошљавају старије од 45 година дале су резултате.

"Ова мера је за последњих годину и по дана дала резултат да око 10.000 предузећа остварило ову повластицу и на тај начин је око 23.000 лица запослено", каже државни секретар у Министарству за рад и социјалну политику Зоран Мартиновић.

Ипак, и поред свих мера које Влада предузима, предвиђа се да ће број старијих који чекају другу шансу расти и у 2014. години. Једно од решења је и мотивисати их на преквалификацију и додатну обуку, али припремити и послодавце - да старији нису ни мање вредни ни мање способни.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи