Читај ми!

Корак ближи толерантном друштву

Србија престаје да буде друштво у коме се толерише дискриминација, сматра заштитник грађана Саша Јанковић, додајући да то што су закони сада профункционисали, не значи да је тако свугде и у свакој ситуацији.

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да Србија престаје да буде друштво у коме се толерише дискриминација као и да држава поседује све механизме неопходне да се њени грађани ослободе тог проблема.

Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да постојећи закони пружају више него довољан основ да се направи битан помак у свим областима у којима је потребан.

Коментаришући донете пресуде у области заштите права грађана, али и чињеницу да у неким случајевима још нема правоснажне пресуде, попут насиља на геј паради 2010. године, Јанковић је рекао да то што су закони сада профункционисали, не значи да је тако свугде и у свакој ситуацији.

"Да нема лоших примера не бисмо видели добре, али не можемо да затварамо очи пред чињеницом да, иако постоје закони и институције, још нема одговорности за неке ситуације у којима би јавност и жртве очекивали правди", истакао је Јанковић.

Заштитник грађана је нагласио да је неопходно мењати одговорност за неизвршавање закона као и организацију и начин рада администрације.

"Још смо без давно обећане департизације, деполитизације и рационализације у јавној управи и то је оно што одваја грађане од добре управе", рекао је Јанковић.

Како је истакао, у Србији постоје институције попут Заштитника грађана које могу да пруже допринос квалитету живота, односно квалитету односа грађана и администрације, али да истовремено постоји део администрације који без најстроже санкције игнорише правни систем и своје обавезе према контроли.

Јанковић је подсетио да је прошле године донет нови правни оквир који је омогућио да хиљаде правноневидљивих грађана који нису имали ниједан документ, пред судом остваре своја права.

"Прошле године су први пут у складу с тим измењеним законима они који су потпуно невидљиви и били жртве најтежих облика кршења људских права почели да оживљавају пред нашим правним системом", рекао је заштитник грађана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи