Читај ми!

Скупља обука гаси ауто-школе

После 25. јануара, када се завршава обука за возаче по старом систему, у Заједници ауто-школа тврде да ће многе школе морати да се угасе, јер нема довољно нових полазника. Стручњаци процењују да ће се од 1.000 аутошкола угасити две трећине, и више од 1.500 инструктора остати без посла.

Услед сталног најављивања у последње две године да ће обука поскупети и трајати дуже, у само једној години обучено је око 100.000 возача. Обука је са 300 повећана на 650 евра, а уместо 40 мора да се похађа 80 часова, па ће сви који до 25. јануара заврше обуку по старом, морати на додатних 6 часова и полагаће по новом програму.

Из Заједнице ауто школа упозоравају да ће се, због мањег интересовања, угасити више од 70 одсто ауто-школа, јер, да би организовали обуку, потребна је група од најмање десет полазника, колико их сада нема у целој земљи.

Спасоје Манојловић из Заједнице ауто-школа Србије каже да 25. јануара неће бити довољно полазника да се одржи ниједан час.

"То значи да ће многе ауто-школе морати да смањују аутоматски кадар, тако да ће велики број инструктора остати без посла и питање је шта ће људи уопште моћи да раде и колико ће ауто-школа опстати", наводи Манојловић.

Инструктори, свесни да ће у наредне две године бити мање посла, морају на дошколовавање, које тешко могу да плате.

Инструктор ауто-школе "Десетка плус" Радан Цвијовић објашњава да дошколовавање за инструктора није скупо, док је најскупље за предавача и мало јефтиније за испитивача.

"Ипак, ако се све сабере то је три просечне плате на годишњем нивоу а ту је и обнова знања сваке године", истиче Цвијовић.

Да останемо без кандидата и ауто-школа - није могуће, кажу на Саобраћајном факултету, јер долазе нове генерације. Мораће да се нађе компромисно решење како, због скупе обуке, многи млади не би возили без дозволе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи