Читај ми!

Инспекција "реже" дуван

Ни последње поскупљење цигарета није натерало страствене пушаче да оставе дуван. Многи су израчунали да им то задовољство може бити јефтиније, уколико се резаним дуваном снадбевају на пијацама. Тако је кутија цигарета јефтинија и три пута, кажу купци. Тржишна инспекција најављује појачану контролу продаје те врсте дувана, којом се тргује и преко интернета.

Криза и поскупљења приморали су нас да се одричемо луксуза, али и да се вратимо старим обичајима. Однедавно, све више се купује резани дуван. Осим на пијацама, тржишна инспекција најављује појачану контролу продаје те врсте дувана, којом се тргује и преко интернета.

Ни последње поскупљење цигарета није натерало страствене пушаче да оставе дуван. Многи су израчунали да им то задовољство може бити јефтиније, уколико се резаним дуваном снадбевају на пијацама. Тако је кутија цигарета јефтинија и три пута, кажу купци.

Током последња два месеца, тржишни инспектори обишли су готово 200 пијаца и у продаји нелегалне робе резаног дувана затекли 15 препродаваца.

Ипак, све се више тргује дуваном путем интернета, оглашавањем на сајтовима. Инспектори најављују појачану контролу овакве продаје.

"Не можемо да контролишемо стране домене, али 75 хиљада регистрованих домаћих домена можемо. Од понедељка крећемо у контролу ради гашења тих домена", наводе из тржишне инспекције.

Из инспекције наводе да су количине дувана које се код тих физичких лица налазе у паковању од сто грама, тако да они код себе или негде сакривене немају више од два до три килограма, то је 20, 30 пакета, јер су свесни да је то забрањено.

Падом производње и продаје цигарета држава губи приход од акциза и ПДВ-а, а због илегалне продаје дувана губи добит од пореза. 

Ипак, приход од акциза на дуванске прерађевине у 2012. у односу на претходну годину, повећан је за готово десет милијарди динара, кажу у Пореској управи.

"Сигурно је да илегална продаја резаног дувана на неовлашћеним местима, на пијацама, улици или сличним местима сигурно доводи до пада прихода од акциза. У овом тренутку, Пореска управа не располаже прецизним подацима о евентуалном паду производње и продаје цигарета у претходном периоду и по том основу губитка прихода од акциза и ПДВ-а", наводи Драган Агатуновић из Пореске управе.

Законом је забрањена продаја резаног и уситњеног дувана. Казне за нелегалну трговину износе од сто хиљада до два милиона динара.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи