Читај ми!

Бадње вече у Србији

Широм Србије свечаним службама и налагањем бадњака обележава се Бадње вече. Патријарх српски Иринеј у београдској цркви Свети Александар Невски упалио божићни Бадњак.

Патријарх српски Иринеј упалио је вечерас у београдској цркви Свети Александар Невски божићни Бадњак и поделио деци у порти Цркве божићне поклоне.

Претходно је одржана вечерња служба, а у поноћ ће, као и у свим православним црквама широм Србије, бити одржана поноћна Божићња литургија.

Након паљења Бадњака, патријарх Иринеј поделио је деци у порти Цркве божићне поклоне.

Церемонији је присуствовао и градоначелник Београда Драган Ђилас који је патријарху Иринеју честитао Бадње вече и Божић, са жељом да он донесе мир, радост и благостање.

Паљењу Бадњака присуствовао је велики број Београђана, који су отпевали и Божићну песму.

Верницима се обратио протојереј Вајо Јовић, старешина те цркве, који је рекао да се на сутрашњи дан родио пастир света, који је дошао да га спасе од свих зала и донесе љубав.

Он је рекао и да овај Божић, као и сви други, доноси мир у наша срца, у наш град, у нашу земљу, уз поруку да се сви људи воле.

Бадње вече на Космету

Централно обележавање Бадње вечери на Косову и Метохији одржано је у Храму Светог Димитрија у Косовској Митровици где је освештавање и паљење Бадњака обавио епископ Теодосије.

Том свечаном чину присуствовао директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин, као и више стотина верника.

Вулин је у изјави за РТС рекао да Србија жели мир и напредак и да никакво зло и неправда који се ових дана показују неће бити довољно моћно да председника државе Томислава Николића одвоји од грађана на Косову и Метохији.

Он је рекао да председник Николић суграђанима на Косову и Метохији шаље најбоље жеље и велику жалост што му је забрањено да дође на Косово и Метохију.

Према његовим речима, Николићу није дозвољено да дође на Косово и Метохију и да "на лицу места" потврди колико су Срби јединствени.

"Ово је година у којој ће Срби целом свету показати колико могу да буду јединствени када је Косово у питању", рекао је Вулин.

Коментаришући одлуку да се Николићу не дозволи посета Косову и Метохији, Вулин је рекао да би међународна заједница морала да почне да се понаша у складу са својим мандатом.

"Ако не можете да заштитите председника и омогћите му да дође у Грачаницу, на Божић, а кога можете", упитао је Вулин.

Владика Теодосије поручио је окупљеним грађанима да се не деле "на оне који говоре ово или оно или који су јужно или северно од Митровице".

"Морамо да разговарамо једни с другима, да желимо добро једни другима и да желимо да останемо и опстанемо на Косову и Метохији", рекао је он и додао да је важно да опстанемо као народ који гради мир и љубав око себе.

Бадње вече је обележено и у осталим деловима Косова освештањем и паљењем бадњака. На Космету је све у знаку прославе сутрашњег Божића, а у манастиру Грачаница биће одржана централна прослава, којој ће присуствовати и Вулин.

Према обичају, бадњак се пали уочи празника и гори до Божића, када се објављује радост Христовог рођења.

Бадњак је, по правилу, младо церово или храстово дрво и представља симбол дрвета које су, како каже предање, пастири донели Јосифу и Марији да заложе ватру и загреју пећину у којој је рођен Исус.

У православним кућама Бадње вече је породични празник када се укућани окупљају око обавезно посне трпезе на којој су риба, суве шљиве, ораси...

Божић почиње у поноћ првим Божићним литургијама, а патријарх српски Иринеј служиће Божићну свету литургију у Спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Поред СПЦ, Божић 7. јануара прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти, који поштују стари, Јулијански календар.

СПЦ Божић слави три дана, а на сам дан Божића служи се литургија Светог Јована Златоустог.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи