Читај ми!

О докторима, само најбоље

Удружење које је покренуло сајт за оцењивање лекара наводи да нису прекршили закон и да су хтели да реше проблем. Подаци о лекарима нису дати ради оцењивања, већ као подаци од јавног значаја, тврде из канцеларије Повереника за заштиту података од личности. Из Лекарске коморе наводе да се не плаше оцењивања, али да је објављивање личних података лекара повреда њихових права и врста притиска.

Удружење грађана "Србија у покрету" недавно је покренуло сајт Какав је доктор, на којем су грађани проналазили свог лекара и оцењивали његов однос према њима. Међутим, Повереник за информације од јавног значаја наложио је скидање упитника са сајта због кршења приватности лекара. Да ли је у овом случају проблем био у начину или у самој идеји да грађани оцењују однос лекара према њима, говорили су гости емиеије Око.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Председник Регионалне лекарске коморе Београда Спасо Анђелић понавља да је ЛКС тражила да лични подаци о лекарима буду заштићени, пре свега прављење профила о било коме на интернету без сагласности лекара чији се профил прави, јер то није дозвољено.

"Ако дође фармацеутска кућа која жели да пласира неки лек на тржиште и због тога тражи списак лекара одређен циљне групе, и ако ми то дамо, да ли мислите да смо погрешили", пита Анђелић.

Из канцеларије Повереника објашњавају да никаква дозвола није дата као што је то помињано, а касније ту дозволу ускратио, јер то није њихово овлашћење. Ипак, генерални секретар канцеларије Повереника наводи да се ти подаци, које је удружење "Србија у покрету" добило од лекарске коморе, сада користе за неку другу ствар, која тада није помињана.

"Списак који служи за обавештавање јавности, претворено је у базу података којој је неко променио сврху и сада се та база података оцењује путем упитника који јој је додат, о чему повереник није обавештен", објашњава генерални секретар Повереника Маринко Радић.

Ана Бабовић из удружења "Србија у покрету" наводи да је о свему томе обавештен унапред Повереник, и објашњава да се на сајту налазе само име, презиме и установа у којој лекари раде, што, како тврди, канцеларије повереника није оценила као злоупотребу података и нешто што захтева одобрење лекара.

"Циљ сајта је био да се говори о односу лекар-пацијент, ни у ком домену овај сајт није улазио у приватност лекара, већ само оно што се тиче јавне делатности и оно што се финансира из јавних прихода", објашњава Бабовић.

Прецизира да се на сајту одговарало на неколико питања, као што су "да ли вас је лекар пажљиво саслушао", "да ли имате поверења у лекара" и "да ли бисте лекара даље препоручили", као и да није било могуће писати произвољно коментаре о било ком лекару.

Спасо Анђелић објашњава да евалуација лекара већ постоји као пракса и да је спорводе инститиуције које су за то задужене, и да су резултати тих оцењивања доступни јавности и да су то подаци од јавног значаја, што, наводи, није случај са подацима свих лекара на једном месту.

Ана Бабовић из удружења "Србија у покрету", које је покренуло сајт, каже да је за десет дана, дата добра оцена лекара иако грађани знају да је здравство у Србији у јако тешкој ситуацији, што је позитивна оцена за све лекаре и акцију која је покренута.

Подаци на сајту су безбедни

Портал Какав је доктор има највећу могућу заштиту, а из "Србије у покрету" гарантују безбедност и објашњавају да ће свака злоупотреба бити спречена, као што је то до сада неколико пута био случај.

Генерални секретар Повереника за заштиту података о личности каже да је спорно и што је у питању анонимна анкета, где се оставља могућност произвољности и злоупотребе. Објашњава и да оцењивање лекара није нова ствар, јер се то на интернет порталима већ појављује дуго времена.

"Спорна је чињеница што ви податке који су намењени у једну сврху, не можете користити у неку другу", објашњава Радић.

Оно што закон каже, је да се ова одредба не може употребити уколико се мења сврха базе података, каже Радић и напомиње да Повереник није мењао мишљење, већ позивао да се сврха података не сме мењати.

Председник Лекарске коморе Београда међутим, наводи да када су тражени подаци није речена права сврха у коју ће се користити, а то је оцена лекара, већ да је било речи о борби против корупције, у чему није ништа спорно, али понавља да то тада није тако речено.

"Нама није прихватљиво да на један неконтролисан, импровизован и један потпуно начин за који ми не видимо смисла да ће донети било какав резултат учествујемо у томе", објашњава Анђелић.

Додаје и да уколико неко има право да оцењује рад неког доктора, онда би и тај доктор требало да има право да зна ко га оцењује.

Из удружења које је покренуло сајт кажу да је остављена могућност да они који оцењују лекаре, у оквиру упитаника оставе своје податке, али и подсећају да су анкете које врше надлежне инститиуције анонимне, као и да се у њима оцењују установе, а не лекари појединачно.

Сматрају да се путем портала Какав је доктор врши индивдуализација и доприноси транспарентности.

Иако је законом дефинисано да се подаци могу користити без пристанка уколико се односе на заштиту здравља, живота и физичког интегритета, Радић објашњава да се то не односи на овај случај.

Ана Бабовић објашњава да је сајт угашен управо из разлога јер нису добили мишљење надлежних чије су тражили, и да су хтели на било који начин да крше закон не би тражили ничије мишљење.

Анђелић објашњава да се евалуација лекара већ дуго врши на многим интернет форумима и да се лекари не плаше оцењивања, али не желе да се подаци о њима на такав начин користе како се корсите на сајту Какав је доктор и да се на тај начин на њих константно врши притисак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару