Читај ми!

Организатори: Нећемо седети скрштених руку

Уколико Парада поноса поново буде забрањена предузећемо одређене кораке, најавио Горан Милетић из Организационог одбора те манифестације. Свакако нећемо седети скрштених руку, додао је Милетић.

Горан Милетић из Организационог одбора Параде поноса рекао је да су ранијих година поштовали одлуке власти о забрани те манифестације, али да ће овог пута предузети неке кораке ако она буде поново забрањена.

"Ми ћемо предузети, дефинитивно, неке кораке (ако буде забрањена Парада). Свакако нећемо седети скрштених руку", рекао је Милетић за Бету.

На питање које кораке ће предузети у случају забране, Милетић је одговорио да организатори у овом тренутку то не могу да саопште, али да ће, свакако, нешто урадити.

"Ми смо у протеклом периоду врло јасно доказали да смо лојални грађани ове државе, за разлику од неких других група које не поштују закон и Устав", истакао је Милетић.

Милетић је навео да за сада нема одлуке о забрани Параде и да су покушали да добију потврду такве информације која се јуче појавила у медијима.

"Претпостављам да ће у току дана бити јаснија ситуација и, ако Парада буде забрањена, то ће бити још једна отворена коалиција хулигана и представника власти, будући да је упадљиво да су јуче представници власти имали исти аргумент који хулигани користе", закључио је Милетић.

Подршка Паради

Више невладиних организација које се баве заштитом људских права затражило је од Владе Србије и влада чланица ЕУ да подрже све акције које осигуравају поштовање права на слободу окупљања у Србији.

У отвореном писму организације окупљене у Кућу људских права истакле су да Влада Србије мора да осигура поштовање права на слободу окупљања и изражавања за ЛГБТ активисте и да уложи све напоре да се београдска Парада поноса 2012. године одржи без насиља.

Како се оцењује у писму, негативно искуство с прошлогодишњом забраном Параде поноса у последњем тренутку показало је да претходна Влада Србије није поштовала домаће законе и међународне стандарде о слободи окупљања.

У писму се истиче да би поновна забрана Параде била доказ да ни нова влада не намерава да људска права посматра као темељну вредност друштва, а заштиту маргинализованих група као један од својих приоритета.

Кућу људских права чине Грађанске иницијативе, Београдски центар за људска права, Комитет правника за људска права, Хелсиншки одбор за људска права и Центар за практичну политику.

Параду су подржали и Зелени Србије оценивши одржавање те манифестације као аутентични вид борбе ЛГБТ заједнице за равноправност и корак даље у стварању толерантног и демократског друштва каквом се тежи.

Зелени Србије су у саопштењу позвали све своје чланове и симпатизере да, заједно са осталим учесницима Параде, 6. октобра крену у шетњу из парка Мањеж.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару