Читај ми!

Могућа забрана Параде поноса

Безбедносне процене које долазе до нас указују на то да је могуће очекивати забрану Параде поноса, рекао за РТС премијер Ивица Дачић.

Синоћном прославом почела је Недеља поноса, а организатори те манифестације кажу да све иде по плану и да је извесно да ће се и парада одржати. Међутим, премијер и министар полиције Ивица Дачић каже да безбедносне процене указују на то да је могуће да ће Парада бити забрањена.

Дачић је рекао да МУП још није донео одлуку о забрани Параде, како су вечерас јавили неки београдски медији. "Међутим, безбедносне процене које долазе до нас указују на то да је могуће очекивати такву одлуку", рекао Ивица Дачић у емисији Око на РТС-у.

Шетња планирана за 6. октобар, благовремено је пријављена, а хилугани не би требало да доносе одлуке о њеном одржавању, поручују организатори Параде.

"Ми поздрављамо изјаву првог потредседника Владе да Србија није хајдучка држава, па хајдуци не треба да одређују ко има право да се окупља, а ко не а сви хајдуци морају бити спречени у томе", каже Горан Милетић из Организационог одбора Параде поноса.

Члан Одбора Бобан Стојановић наводи да ће, уколико Парада буде отказана, то значити да је држава опет поклекла пред хулиганима.

Истовремено покрет Двери поручује да се изложбом фотографија које ће бити изложене у среду у оквиру "Недеље поноса, а на којима је Исус Христ представљен у женским ципелама а Богородица као лезбијка, вређају верска осећања грађана Србије и да ту престаје уметничка слобода.

Против Параде је и Јединствена Србија. "Нисмо променили став, то је за нас Парада срама", каже Драган Марковић.

Полиција има још четири дана да би у законском року евентуално забранила шетњу. Независни полицијски синдикат Србије апелује на надлежне који доносе коначну одлуку да имају у виду шта се све дешавало током нереда ранијих година и поздравља став ресорног министра да ту одлуку треба да донесе струка.

Министар полиције рекао је раније данас да је безбедносна процена да су скупови заказани за 6. октобар ризични. "Све безбедносне процене указују да се ствара атмосфера која није добра, догађај ће се одржати што се тиче пратећих манифестација, а што се тиче шетње - одлуку ћемо донети", рекао је Дачић.

Од синоћ до 7. октобра планиране су између осталог, изложбе, дебате, прославе, међутим, објашњавају организатори, не и скандалозне журке које се ових дана помињу у медијима.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару