Читај ми!

Илић: Враћање тужилаца је појачање

Враћање тужилаца и њихових заменика је појачање за Тужилаштво, рекао за РТС председник Удружења тужилаца Србије Горан Илић. Он је додао да су последице реизбора биле тешке и по буџет јер су неизабрани тужиоци примали плате док нису радили.

Председник Удружења тужилаца Србије Горан Илић рекао је да је враћање тужилаца и њихових заменика појачање за Тужилаштво, уз констатацију да су последице такозваног реизбора тужилаца биле катастрофалне и да је можда време да се разговара о људима који су допринели томе.

"Угрожен је принцип правне сигурности. Ти људи су отерани из Тужилаштва са образложењем да су нестручни, неоспособљени и недостојни", рекао је Илић за РТС и додао да се сада утврдило да то није тако.

Он је навео да су последице реизбора биле тешке и по буџет јер су неизабрани тужиоци примали надокнаде док нису радили, а Тужилаштва су због недостатка тужилаца била пренатрпана предметима.

Илић је истакао да ће према одлуци Уставног суда тужиоци бити враћени на неко од места на која су конкурисали, али да то не треба да буде једини корак који ће се предузети.

"Можда је тренутак да разговарамо о одговорности људи који су допринели да се надјемо у овој ситуацији пре свега мислим чланове Државног већа тужилаца који су својим ставом формирали одлуку да ти људи не буду враћени, а да би Уставни суд све одлуке тог Државног већа поништио", рекао је Илић.

Он је истакао да се неки од тих чланова Државног већа тужилаца веома добри тужиоци, али да се нису снашли на пословима у Државном већу.

Указујући да нису сви потези у реформи правосуђа били лоши, он је истакао да је једна од грешака реформи била да се промене људи, а не систем.

Он је навео и да је критикаовао сам начин на који је успостављена нова мрежа судова јер је то била исхитрена одлука, али да очекује да ће надлежна група и Министарство правде сада најпре утврдити критеријуме.

Уставни суд Србије је 18. јула усвојио уставне жалбе неизабраних тужилаца и њихових заменика и наложио ДВТ-у да их врати на функције на којима су били до општег избора 2009. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи