Читај ми!

Захтеви синдиката РТС-а

Упозорење српској Влади, Управном одбору и генералном директору РТС-а.

Обраћамо се надлежним српским институцијама, колегама, медијима и српској јавности у име 3.300 стално запослених у медијском Јавном сервису Србије (РТС).

Као радници који су створили РТС, његову гледаност и обновили поверење гледалаца, као људи који подносе највећи социјални терет у Јавном сервису са просечном платом испод републичког просека, као синдикати који су први потписали Колективни уговор и као представници уређене Куће у којој осам година, и поред два социјална програма, није било штрајкова, протеста или блокаде рада, наглашавамо да нећемо дозволити било чије планове за финансијску блокаду РТС, масовно отпуштање запослених и урушавање гледаности и слушаности програма Радио-телевизије Србије.

Захтевамо од надлежних институција и Управног одбора хитно решавање свих питања које РТС сам не може да реши:

1. Забрану масовнијег отпуштања запослених, сем предвиђеног, добровољног и договореног социјалног програма.

2. Законом уређено, довољно и стабилно финансирање Јавног сервиса у складу са европском праксом и прописима. Кризни буџет РТС-а мора бити довољан за испуњавање законских обавеза Јавног сервиса.

3. Буџетску надокнаду изгубљене претплате која је, због кризе, разумљиво пала у Србији на свега 30 одсто могуће наплате.

Истовремено, истичемо пример грађана Београда који су прошлог месеца обезбедили 67 одсто уплате и поред економских проблема сваког домаћинства.

4. Хитну промену садашњих неспроводивих и неефикасних закона који се тичу организације, функције, чувања независног положаја и поштовања изабраних органа Јавног сервиса.

5. Престанак незаконите пропаганде за неплаћање претплате. Бројни посланици и представници странака предњаче у таквим противзаконитим и популистичким захтевима.

Захтевамо од Управног одбора и генералног директора хитно решавање свих питања која су у домену овлашћења институција РТС-а:

1. Запослени су свесни да се већ месецима са крајњим напором обезбеђују средства за плате и зато тражимо одлагање плаћања свих пореза држави док држава не испуни свој део обавеза и обезбеди довољно и стабилно финансирање Јавног сервиса. За нас је неприхватљиво да трећину укупног буџета држава узима на име пореза (23 милиона евра годишње).

2. Одлучно одбацивање свих планова о укидању права РТС-а на маркетинг усред највеће кризе.

3. Још строжију штедњу, прилагођавање кризним временима и раскид са носиоцима менталитета РТС-а као "државне куће".

4. Наставак већ устаљене праксе редовних састанака са представницима синдиката и усаглашавање заједничких планова.

5. Уколико изостане хитна реакција државе и органа РТС после овог захтева, ми ћемо, у складу са правилима наших организација, најавити даље облике протеста и акција.

                                                                                 Београд, 18. септембар, 2012.

Синдикат РТС "Независност"      Самостална Синдикална организација РТС
Драган Милановић                                      Милунка Зорић

Независни струковни синдикат               РТС Синдикат новинара Србије
Драгомир Милошевић                                 Бранка Дикановић-Трбојевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи