Сепса убија, брзина спасава

Сваке три до четири секунде у свету умре једна особа од сепсе. Први пут обележен дан борбе против те болести.

У многим земљама чешћа и од можданог удара, коронарних болести - сепса је један од водећих узрока смрти. Сваке три до четири секунде ова опака болест која представља одговор организма на инфекцију у којем наш одбрамбени имуни систем губи способност да се избори са инфекцијом, однесе један живот. Под слоганом "Сепса убија, брзина спасава", први пут ове године обележава се Светски дан борбе против те болести.

Када је пре скоро две године села пред камере да води Дневник, новинарка РТС-а Маја Жежељ није ни слутила да то неће бити вече као и свако друго. У тешком стању примљена је у Ургентни центар-дијагноза тежак облик сепсе.

"Ја сам пре две године добила сепсу и спадам у онај број од 20-40 посто људи који није добио сепсу у болници, није имао никакву врсту операције, покупила сам је са улице. И дан данас се не зна зашто, зна се да је узрок мој имуни систем који није баш у најбољем стању, с озбиром да немам слезину. Моја улога у свему је да приближимо људима симптоме сепсе, да људи што раније почну да реагују на те симпром", каже новинарка РТС-а Маја Жежељ.

Може да се деси свакоме и да захвати скоро све делове тела, почев од мозга, преко плућа, па све до бубрега. А све почиње као обична вирусна инфекција!

Директорка Центра за анестезиологију и реаниматологију КЦС-а Весна Бумбаширевић каже да уколико се стање не поправи пацијент је малаксао има дрхтавицу, језу, прострације, убрзано дише, убрзан рад срца, уз повишену температуру која не спада.

"Сигурно је да треба да се јави лекару и да се даље. То су први знаци сумње", каже Бумбаширевићева.

Може водити у шок, вишеструко отказивање органа и смрт, поготово ако се не открије на време и не лечи адекватно.

Бумбаширевићева каже ако се у првом сату препозна и започне лечење сепсе преживљавање је преко 80 посто.

Вакцинација одређених група људи, хигијена руку, порођај у хигијенским условима, неке су од мера превенције сепсе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи