Читај ми!

Решење за судије и тужиоце

Судије и тужиоци који нису били изабрани за носиоце правосудне функције у неуспелој реформи из 2009. године, биће до 22. септембра враћени у складу са одлуком Уставног суда, каже министар Никола Селаковић.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је да ће судије и тужиоци "који нису били изабрани за носиоце правосудне функције у неуспелој реформи из 2009. године, бити до 22. септембра ове године враћени у складу са одлуком Уставног суда Србије".

"Они ће обављати функције у судовима и тужилаштвима, који имају исту надлежност, као и они у којима су обављали функције пре реформе. Њихово коначно распоређивање биће извршено након формирања нове мреже", истакао је министар правде.

Државно веће тужилаца ће у понедељак одржати седницу и тада ћемо расправљати о начину враћања 122 тужиоца, а данас је одржана седница Врховног савета судства, навео је Селаковић, али није желео да говори о детаљима седнице.

Никола Селаковић је најавио да ће се крајем месеца у Бриселу састати са представницима Европске комисије да би им представио планове за ревидирање досадашњих решења реформе правосуђа.

Након тог састанка ће, како је саопштио, јавности бити познато на који начин ће бити исправљене "грешке" из реформисаног српског правосуђа.

Као приоритете Министарства правде и Владе, Селаковић је истакао и припрему за преговоре са ЕУ о поглављима 23 и 24, као и сарадњу са министарствима правде из региона. "Стварање доброг, праведног и ефикасног правосудног система није могуће без добре нормативне основе", рекао је Селаковић.

Министар Селаковић наводи да Влада неће толерисати криминал и корупцију и додао да је то њен апсолутни приоритет. "Апсолутни приоритет владе Србије и Министарства правде је нулта толеранција према видовима криминалитета и свим видовима корупције", поручио је Селаковић.

Министар је истакао неопходност ревидирања новог Законика о кривичном поступку ради, како је рекао, смањења степена сложености кривичног поступка и како би улога суда испунила захтеве за незавишношћу и ефикашношћу у раду.

Он је напоменуо да је Министарство правде формирало пет радних група за израду измена и допуна десет правосудних закона које су већ почеле са активношћу.

Такође Селаковић очекује да ће до средине октобра представници правосуђа, академске заједнице и релеватних међународних институција изнаћи најбоља решења за измене постојећих закона.

Упитан о сарадњи Србије и Босне и Херцеговине на протоколу о сарадњи тужилаштава за ратне злочине и о међусобном изручивању оптужених за организовани криминал Селаковић је казао да су формиране радне групе које раде на законским решењима.

"Интензивирање регионалне сарадње кад је у питању Министарство правде и држвне управе у Србији са министарства правде у региону је нешто на чему ми инсистирамо", рекао је Селаковић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи