Читај ми!

Имовина функционера на провери

Агенцији за борбу против корупције већина функционера доставила извештајe о имовини и приходима. На хиљаде функционера пријавило шта има, не само због политичког рејтинга већ, кажу, и због утицаја јавности која је осетљива на то питање. Следи провера да ли се стварно стање подудара са имовинским пријавама.

Већина функционера у Србији пријавила је имовинско стање. И сви министри су у законском року доставили Агенцији Извештај о имовини и приходима. Неки Извештаји су у поступку обраде, и по окончању биће објављени на сајту Агенције.

Уштеђевину, куће, станове, акције, аутомобиле, ређају функционери шта све имају. Неки нису имали много тога да попишу, за разлику од лидера Нове Србије, који је, каже, имао среће са наследством. У 22 ставке набројао је стамбене и пословне објекте, њиве, воћњаке, базен.

По возном парку издвојио се министар културе Братислав Петковић, који аутомобиле чува у музеју.

"То су аутомобили који су потпуно амортизовани захваљујући томе што ја то ипак узмем да одржавам, то је још увек на друму. Оно што је у музеју то су музејски експонати, то није моје, то је власништво установе заштите културно уметничких добара", каже Петковић.

Осим имовинских карата чланова Владе, и посланичке су доступне јавности.

"У мом случају није било никаквих промена у односу на децембарски извештај јер су сви приходи практично приходи који се стичу по основу дивиденди предузећа тако да те разлике у међувремену нису створене да би биле на неки начин регистроване у извештају агенције", рекао је председник ЛДП-а Чедомир Јовановић.

На хиљаде функционера пријавило је шта има, не само због политичког рејтинга већ, кажу и због утицаја јавности која је осетљива на то питање.

Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, каже да грађани Србије који су бирали Владу морају да знају са чим све располажу функционери, али посебно морају да знају са чим располажу када нису министри, директори.

На реду је провера, да се види да ли се стварно стање подудара са имовинским пријавама.

Немања Ненадић из Транспарентности Србије каже да тек када контрола буде обављена, када ти извештаји буду верификовани од стране независног органа, тек тада ће се постићи основни циљ закона, а то је повећање поверења грађана у носиоце јавних функција.

Зоран Стојиљковић из Агенције за борбу против корупције каже да се могу вршити провере на сваку индицију да се нешто не поклапа са реалним стањем.

"Провере вршимо и самостално али на основу указа које показују невладине организаиције, медији или представници грађана и то је нешто што треба да постане добра пракса - кад неко постане носилац јавне функције, онда мора да схвати да мора да одвоји свој приватни интерес од јавних и да је под појачаним фокусом интереса јавности", каже Стојиљковић.

Питање је ко је како тумачио законску обавезу, али неки српски министри су без аутомобила и некретнина. У имовинским картама највише празних рубрика имају министари Расим Љајић, Никола Селаковић и Милутин Мркоњић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи