Читај ми!

Отворен дневни центар за младе

При Креативно-едукативном центру за ментално недовољно развијене особе отворен дневни боравак. Пројекат подржали амбасада САД и град Београд. Европска команда америчке војске обезбедила средства за реновирање простора.

Амбасадорка САД Мери Ворлик, градоначелник Београда Драган Ђилас и доскорашњи заменик градоначелника Милан Кркобабић отворили су дневни боравак при Креативно-едукативном центру за ментално недовољно развијене особе у Улици краљевића Марка.

Пројекат су подржали амбасада САД и град Београд, који је обезбедио простор површине 279 метара квадратних. Европска команда америчке војске је обезбедила средства за реновирање простора, уложивши готово 350.000 долара у обнову простора. Радови су почели у фебруару 2012. године, а завршени прошле недеље.

Мери Ворлик је истакла да оно што Београд чини великим градом, а особе који се брину о недовољно развијеним особама великим људима - јесу овакве иницијативе, које за циљ имају побољшање живота тим особама, спречавање њихове маргинализације и омогућавање инклузије.

Уз напомену да су амбасада САД и Београд тимски успешно завршили још један посао, Ворликова је поручила да јој је привилегија и част што је учествовала у таквом пројекту и што присуствује отварању тако значајног простора.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је најавио да ће град настојати и даље да помаже такве пројекте, додајући да је у протекле четири године много ствари и урађено.

"Ми се у граду трудимо да урадимо што више и да у време велике кризе помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија и поносни смо на оно што смо постигли. Наставићемо и даље и једва чекам да почну радови у Шекспировој улици на објекту који ће за родитеље недовољно развијене деце заиста бити сигурност и једна велика ствар", рекао је Ђилас. 

Ђилас се захвалио Војсци САД на донацији и помоћи, а Ворликовој на одличној сарадњи протеклих година, поручивши јој да ће пуно ствари остати иза ње, будући да јој истиче мандат на тој функцији.

Он се, такође, захвалио и људима који раде са недовољно развијеним особама. "Сигуран сам и да вама њихова срећа и резултати дају нову енергију и снагу да наставите даље. Захвалност ове деце, ових људи је најлепше нешто што свако од нас може да добије", рекао је Ђилас.

Директорка Креативно-едукативног центра Грета Кецман истакла је да је Центар након 10 година постојања добио одговарајући простор за рад, а у којем ће 100 особа са оштећењима моћи да се, кроз разне радионице, обуче и спреме за инклузију, али и ангажовање у оквиру пројекта социјалног предузетништва.

Креативно-едукативни центар за ментално недовољно развијене особе је непрофитна невладина организација основана 2002. године, а помаже недовољно ментално развијене младе људе да реализују своје потенцијале и таленте кроз осмишљавање и извођење креативних и едукативних радионица у склопу Центра за дневни боравак.

Ове активности се организују како би се штићеници центра подстакли на независност, да би се спречила њихова друштвена изолација, промовисала интеграција и живот у заједници и повећале могућности за запошљавање.

Штићеници тог центра, којих је тренутно 30, за госте су извели пригодан програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи