Читај ми!

Настава и штрајк упозорења

Иако је за већину ђака почела школа, део просветара из Уније синдиката просветних радника организовао протестну шетњу. Влада Србије настојаће да унапреди систем образовања и вредносно и материјално јер без образовања нема бољег живота, рекао министар Жарко Обрадовић.

Почела је нова школска година за око 900.000 ђака у Србији. У клупама ће и ове године бити мање првака, њих око 73.000. Влада Србије настојаће да унапреди систем образовања и вредносно и материјално јер без образовања нема бољег живота, рекао је поводом почетка школске године министар Жарко Обрадовић. Ипак, Унија синдиката просветних радника Србије организовала је штрајк уопзорења.

У клупе су први јутрос сели ђаци у Новом Пазару. За њих школски дан почиње у седам сати, јер је настава организована у три смене. За ученике прва четири разреда у Србији обезбеђени су бесплатни уџбеници, док ће у Београду сви основци добити по два комплета, а у школама ће имати и ормариће за књиге.

Ради повећања безбедности деце у саобраћају почиње и кампања "Пази сад".

Представници управе собраћајне полиције држе час о безбедности, а током септембра обићи ће 40 школа у Србији. Школе на Косову и Метохији немају струју и воду.

Дуговање за комуналне услуге је око 30.000 евра. Министар Обрадовић обишао је Школу "Краљ Александар Први" у Пожаревцу, једну од педесет најбољих у Србији.

Министар Обрадовић очекује да после ребаланса буџета синдикати потпишу протокол који предвиђа повећање октобарских плата за два одсто и још два одсто у наредној години.

"Ми бисмо желели да то буде далеко више, али је два посто једино могуће, јер је направљен у првих шест месеци велики буџет, и нико не доводи у питање да би плате требало да буду веће, али реч је о реалности, о једном стању. Има новца колико има у буџету", навео је министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Од тога да ли су часови и почели зависи у ком је синдикату професор. Једино су првацима сва врата отворена.

"У Расинском округу има 53 школе. На 30 минута ради 18 школа, а остале раде нормално. Ово је, наводно, неко упозорење, и ја очекујем да ће сутра настава бити нормална", рекао је начелник Школске управе за Расински округ Милан Ђокић.

У Чачку трећина школа ради нормално, трећина тридесет минута, а трећина је обуставила рад и то су, углавном, средње школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи