Читај ми!

Енергетска пића и вожња

Некада су професионални возачи свраћали на кафу и ратлук. Данас се све своди на куповину енергетског пића, које садржи велике количине шећера и кофеина. Међутим, после једног сата концентрација је двоструко мања, рефлекси слабе и вожња постаје још небезбеднија.

Продаја енергетских напитака на пумпама уз магистралне путеве све је већа. Возачи, неретко, њима ублажавају умор и мамурлук јер делују моментално. Међутим, дејство не траје дуже од једног сата. У Америци и Аустралији енергетска пића забрањена су малолетницима, уколико учествују у саобраћају.

Некада су професионални возачи свраћали на кафу и ратлук. Данас се све своди на куповину енергетског пића, које садржи велике количине шећера и кофеина. У конзерви је, може да се пије успут, а његов ефекат је неколико пута јачи од кафе. Међутим, после једног сата концентрација је двоструко мања, рефлекси слабе и вожња постаје још небезбеднија.

"Енергетска пића маскирају ефекте алкохола за оног ко вози, возачи мисле да су одморнији и да су мање под утицајем алкохола него што јесу, а проценат алкохола у крви је онолики колико сте алкохола узели", каже Нина Драгутиновић Јовановић, психолог у Агенцији за безбедност саобраћаја.

Британски институт за возаче упозорава да возач који попије енергетско пиће са кофеином ризикује живот, јер такав напитак на организам делује – као алкохол.

"Мом сувозачу се енергетско пиће просуло на прекидаче у колима и прозори од тада не раде, што значи да има нешто у тим пићима што на вештачки начин диже могућност да и даље останете будни, али све што је на силу и све што не омогућава организму да нормално ради на крају мора да има неки врло негативан ефекат", каже Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета у Београду.

Полиција нема могућности да, при рутинској контроли, открије ко је и колико пио енергетске напитке.

Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да не постоје уређаји по којима је лако могуће детектовати да ли је неко конзумирао енергетски напитак или није. 

"Енергетски напитак јесте у неком тренутку готово опасан слично као и алкохол или као нека друга недозвољена средства која утичу на рефлексе, опажање и реаговање возача", каже Божовић. 

Превише кофеина, који је основни састојак енергетских пића, кажу лекари, може изазвати ефекте сличне тровању алкохолом.

Возачима у Великој Британији се, на пример, саветује да попију две шољице кафе или напитак са додатком кофеина, да се одморе петнаестак минута и потом укључе у саобраћај.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи