Читај ми!

Школска година може да почне

Упркос најавама штрајка упозорења, све је спремно за почетак нове школске године, каже Жарко Обрадовић. Министар просвете најављује да ће, у складу са могућностима, бити повећан износ средстава за младе таленте, награде, као и за такмичења која се сматрају важним.

Све је спремно за почетак школске године, упркос најавама неких синдиката да ће одржати штрајк упозорења, рекао је у интервјуу ФоНету министар просвете Србије Жарко Обрадовић и ђацима пожелео да уче, слушају наставнике и са задовољством одлазе у школу.

"Питајте наставнике све оно што мислите да треба да знате. Родитељима увек кажите шта се збивало током дана у школи, јер су они велика помоћ и потпора у процесу учења", поручио је ђацима Обрадовић.

Према његовој оцени, школа није тешка, као ни учење, "ако на тај начин разумете школу и схватите значај знања које стичете за будућност".

"Школа је велики изазов, али и велико задовољство, јер учите многе ствари које ће вам значити у животу, али исто тако стичете и пријатеље са којима ће те се дружити целог живота", истакао је Обрадовић.

Минситар је указао да ће ове године бити мање првака у школским клупама, али да ће њихов тачан број бити познат у понедељак.

"Понедељак је 'Дан Д' за прваке и онда ћемо видети колико ће се њих појавити на свом првом часу. Желео бих да их буде што више, али на основу демографске ситуације, првака је све мање и то је упозоравајуће за све нас у Србији", напоменуо је Обрадовић.

И ове ће године, према његовим речима, ђаци од првог до четвртог разреда добити бесплатне уџбенике.

Ученике осмог разреда, приликом полагања мале матуре очекује већи број непознатих задатака, и због тога би, сматра Обрадовић, осмаци требало боље да се спреме, јер резултати са претходне матуре у јуну нису били идеални.

"То показује да се мора променити метод учења и да у томе ђацима морају помоћи наставници, како би резултати били што бољи", објаснио је Обрадовић.

Говорећи о могућем штрајку упозорења чланова Уније синдиката просветних радника Србије, Обрадовић је напоменуо да не може да суди о њиховим потезима.

"Министар Млађан Динкић и ја разговарали смо са представницима репрезентативних синдиката и упознали их са економском ситуацијом. Речено им је да држава може да им обезбеди сигурне плате и два повећања од по два одсто", подсетио је Обрадовић.

Знамо да то није довољно, признао је Обрадовић, али "толико држава у овом тренутку има".

Обрадовић очекује да ће бити повећан износ средстава за младе таленте, награде, као и за такмичења која се сматрају важним.

"Трудимо се да многи од њих добију стипендије и покушавамо да их наградимо колико можемо, након освајања неке награде. Улагање у њих је улагање у образовање и промовисање нашег концепта образовања", нагласио је Обрадовић.

Коначне листе вишкова до средине месеца 

Указао је и да у просвети има вишка запослених, чији ће број, како је најавио, бити познат до половине септембра.

"Сада се на нивоу школских управа формирају листе технолошких вишкова, а истовремено стижу и захтеви за ангажовање нових радника, па ће коначна листа оних који су вишак бити позната између 10. и 15. септембра", прецизирао је Обрадовић.

Он је подсетио да је претходних година по неколико стотина просветних радника било проглашено за технолошки вишак и да су добијали одговарајуће отпремнине.

"Видећемо како ће сада бити, али са тим не би требало унапред лицитирати", нагласио је Обрадовић и поручио да нису тачна лицитирања да се ради о хиљадама људи.

Говорећи о могућем повећању школарине за студенте, Обрадовић подсећа да су, од 134 факултета, само четири имала најаву повећања школарина, па су, у међувремену, повукла такве одлуке.

"Оно што је важно јесте да постоји сагласност Министарства просвете и студената да школарине не треба повећавати", истакао је Обрадовић.

Договорено је да Минстарство предложи Влади, а потом и да Скупштина Србије усвоји допуне закона о Високом образовању, према којима би, према речима Обрадовића, ове године за услов било довољно 48 бодова, уз шест испитних рокова.

Према најави Обрадовића, следеће године број потребних бодова за услов би био већи од 50, али би било пет испитних рокова.

"Планирамо до 2014. или 2015. године да 60 бодова буде услов, док би се број испитних рокова свео на четири четири", закључио је Обрадовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи