Војна сарадња Србије и Пољске

Неопходно унапредити билатералне војне сарадње Србије и Пољске, сагласни су начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић и његов пољски колега генерал Мјечеслав Кијенук.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, који борави у посети Пољској, и његов колега генерал Мјечеслав Кијенук сагласили су се о неопходности унапређење билатералне војне сарадње, саопштенила је Војске Србије.

Двојица генерала, током јучерашњег сусрета "усагласили су се да је потребно унапредити билатералну војну сарадњу која је претходних година била у стагнацији".

Као области од заједничког интереса препознати су развој верске и правне службе, војномедицинска и војноекономска сарадња и заједничка обука и усавршавање.

Ту припада и "размена искустава из учешћа у мултинационалним операцијама, као и искустава Пољске из ангажовања у борбеним групама Европске уније".

Диковићева посета Пољској, која је званично почела јуче и разговори са колегом је "први билатерални сусрет на највишем војном нивоу након дужег низа година", подсетила је Војска Србије.

Начелник Генералштаба Војске Србије ће данас разговарати и са министром народне одбране Пољске Томашем Симоњаком, објављено је на интернет страници Војске Србије.

Делегација Војске Србије, коју предводи Диковић, посетила је 17. вјелкополску бригаду и Центар за обуку копнене војске, а планирано је да посети Војнотехничку академију, Оперативну команду оружаних снага и Пољску катедралу Пољске војске.

Министарства одбране две државе, половином маја, потписала су у Београду План билатералне војне сарадње за 2012. годину .

Два министарства су први пут потписала тај документ, који ће омогућити квалитетнију реализацију активности у области медјународне војне сарадње, саопштено је 15. Војске две земље имају потенцијале за успешну сарадњу "у области војног права, верске службе у оружаним снагама, припреме за учешће у мултинационалним операцијама и војне медицине".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи