Читај ми!

Отровне хемикалије на менију

Пет милиона људи сваке године умре због изложености одређеним хемикалијама, показује најновији извештај Светске здравствене организације. Стручњаци упозоравају да је ситуација још драматичнија, јер истраживање није обухватило све хемикалије.

Ваздух, земљиште, храна, готово да нема места где се не налази макар једна од 100.000 хемикалија. Многе од њих под ознаком "опасне по здравље" нашле су се у најновијем извештају Светске здравствене организације.

"То је пре свега реч о хемикалијама које потичу из аерозагађења, како унутрашњег који потичу од фосилних горива, тако и од спољашњих загађења - хемикалија које се налазе у ваздуху, а пре свега потичу од загађења из транспорта или индустријског загађења", каже Јасминка Ранђеловић из Агенција за хемикалије.

Према њеним речима, ту су и хемикалије којима су изложени и професионални корисници, реч је о азбесту и тешким металима.

На дугачком списку нису супстанце које изазивају рак, доводе до мутација, штетно утичу на наш репродуктивни ситем. Нису се нашле ни хемикалије које скоро свакодневно употребљавамо у домаћинствима.

"Важно је напоменути да корозиви који се користе, а налазе у различитим киселинама, на пример соној могу довести до тешког оштећења здравља и имати и фаталне последице па чак довести и до смрти", рекла је Марија Аранђеловић из Агенција за хемикалије.

Аранђеловићева је упозорила и на алергене у детерџентима који доводе до преосетљивости коже или органа за дисање, као и на употребу фталата у играчкама због којих долази до поремећаја у процесу репродукције и штетног ефекта на потомство.

Истраживање, урађено на глобалном нивоу, показује да ни становници Србије нису поштеђени.

"Ми знамо да у овом моменту имамо 40 одсто од укупног броја хемикалија на тржишту Србије да је класификовано као опасно, поседују опасна својства. Од тога око 13 одсто су хемикалије које имају карциногена мутагена својства која су токсична по плод и плодност", рекла је Јасминка Ранђеловић из Агенција за хемикалије.

Према њеним речима, држава је ставила забрану за све такве хемикалије које имају најопаснија својства која не могу да се налазе у употреби. 

Агенција за хемикалије Србије апелује на све грађане да се придржавају упутстава са етикета производа које купују.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи