Читај ми!

Подстицај развоју трансплатације органа

Представници Србије освојили две медаље на Европским спортским играма трансплантираних и дијализираних особа у Загребу. Трансплантација органа у региону развијенија него у нашој земљи. Држава не мисли довољно на оне којима је нови орган једини лек, упозоравају са ВМА.

Такмичари из Србије први пут су учествовали на седмим Европским спортским играма трансплантираних и дијализираних особа, одржаним у Загребу. Француска је имала 40 представника и освојила 68 медаља, док је троје српских такмичара освојило два одличја.

"Игор Обрахт је у пикаду освојио златну медаљу. Ја, исто у пикаду, сребрну. Екипно смо били четврти, за мало па трећи, а у бадмитону шести", рекла је Сандра Стојановић.

Освајач злата је из Загреба отпутовао право за Нови Сад.

Бојан Подрашчанин, који се такође такмичио у пикаду, каже да су игре на њега оставиле лепе успомене. Истиче да је организација је била савршена и да је упознао доста људи са дијализе и трансплантираних из иностранства.

Српски такмичари нису, међутим, могли да се похвале и развојем програма трансплантације у нашој земљи. Иако се последњих година ситуација мења, далеко смо од земаља региона. Хрватска на милион становника има 34 донора, а Србија мање од пет.

Маријана Теодоровић, из Удружења "Донор херој", каже да од Хрватске можемо много тога да научимо о значају трансплантације и колико људи који су трансплантирани воде нормалан и квалитетан живот.

"Они јако пуно раде на промоцији. Њихово удружење има 5.000 чланова, а подржава их Министарство здравља и држава", истиче Теодоровићева.

Да струка мора боље, али не сама, и да држава не мисли довољно на оне за које је нови орган једини лек, упозорава и координатор Војномедицинске академије за трансплантацију доктор Ђоко Максић.

"Желели бисмо да по приоритету, у врло кратком периоду и обучимо кадрове и обучимо координаторе. Да набавимо неопходну опрему и примимо одговарајући број кадрова, јер је трансплантација пример тимског рада која захтева допринос великог броја лекара", наводи Максић и истиче да Министарство здравља треба направи крупније искораке.

Двоје одраслих и двоје деце, тренутно, прикупља новац за неопходну хитну операција срца у иностранству. У Србији на трансплантацију јетре чека 68, а бубрег готово 700 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи