Читај ми!

Гужва око народног казана

Свакодневно по бесплатан оброк у Народне кухиње долази готово 31 хиљада најугроженијих. Све је више деце и сеоског становништва. Број оних којима је бесплатан оброк неопходан, далеко премашује тренутни број корисника.

У 72 Народне кухиње у Србији, изузимајући Београд, свакодневно по бесплатан оброк долази готово 31 хиљада најугроженијих. Њихов број био би много већи, када би локалне самоуправе могле да финансирају рад Народних кухиња за више корисника. Да за тим постоји потреба потврђује и то да у Србији 91 хиљада породица живи од социјалне помоћи.

Поражава податак да сваког дана на оброк из Народне кухиње чека 9 840 деце. Све је више и сеоског становништва, које чак и лети у време сезонских послова по оброк долазе у Народну кухињу.

"Ја немам одакле да скувам и спремим, ово много за нас значи. Ја сам старија жена, не могу ни да идем да радим више", кажу једни корисници Народне кухиње из Вршца.

Други корисници кажу да су пре 40 година где год да се окренеш имали посла а сад нема нигде, да од два ланца земље не може да се живи а овако онај ко има 50 ланаца, тај може.

Због све већег сиромаштва, број оних којима је бесплатан оброк неопходан, далеко премашује тренутни број корисника, процењују у Црвеном Крсту Србије. Међу њима све су бројнији они који остају без посла.

"Сваке године број корисника расте, међутим број корисника никад није с зависио од потребе већ од могућности, тако да у свакој кухињи ми имамо листе чекања на којој људи чекају да неко нађе боље услове или премине да би дошао на његово место. Најмање између пет и 10 хиљада сигурно би могао да се повећа број корисника кад би услови за то постојали", каже Драгица Кљајић из Црвеног Крста Србије.

Током лета није било проблема у раду Народних кухиња. Критичан период је зима, али надлежни уверавају да су обезбеђана средства из буџета до фебруара.

Помоћница министра рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јовановић каже да ситуација није сјајна и да се може очекивати повећан бруј људи којима је потребан оброк из народне кухиње и сигурно је да ће за то бити обезбеђена средства јер људи сигурно неће остати гладни.

У Црвеном Крсту апелују и на произвођаче хране да помогну, и подсећају да је број предузећа која су донирала намирнице и одећу за најсиромашније био много већи док није уведен ПДВ на донације.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи