Протокол за просветаре

Репрезентативним синдикатима просвете у уторак ће бити представљен протокол у којем ће бити прецизирано да ли има новца у буџету за повишице, јубиларне награде, светосавске награде и друге захтеве синдиката просветних радника, рекао за РТС помоћник министра просвете Зоран Костић.

Помоћник министра просвете Зоран Костић изјавио је да ће репрезентативним синдикатима у уторак бити представљен протокол којим ће бити прецизирано колико држава може да изађе у сусрет захтевима заспосленим у просвети.

На изради протокола заједнички раде министарство просвете и министарство финансија, како би се утврдило да ли има новца у буџету за повишице, јубиларне награде, светосавске награде и друге захтеве синдиката просветних радника, рекао је Костић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Костић је истакао да је све спремно за почетак школске године, 3. септембра, упркос најави да ће доћи до штрајка просветних радника у случају да њихови захтеви не буду испуњени.

"Повишице зависе од могућности буџета. Имам потврде да је све спремно за почетак школске године", навео је Костић.

Помоћник министра је указао да је урађена Стратегија за образовање која треба да "нас приближи ЕУ стандардима и систему" али да треба имати у виду специфичности сваке земље.

"Ми рационализацију вршимо у последње четири године. Смањили смо број одељења за 1.580, а систем је напустило 185 људи са отпремнинама", рекао је Костић и додао да репрезентативни синдикати помажу министарству просвете у рационализацији.

Костић је истакао да ће сви ученици до четвртог разреда, како је прописано, добити бесплатне уџбенике и да је до сада подељено 80 процената уџбеника.

Помоћник министра просвете истакао је да је све спремно за полагање матуре за ученике који нису полагали у јуну, када према његовим сазнањима, на полагање није изашло 1.520 ђака.

Састанак представника синдиката образовања са представницима ресорних министарстава, одржан пре два дана, завршен је без конкретног договора о повећању плата просветарима, а тада је најављено да ће разговори бити настављени наредне седмице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи