Читај ми!

Теже до возачке дозволе

Будући возачи ће од октобра знатно теже долазити до возачке дозволе. Нова правила подразумавеју дужу обуку, али и више цене. У последње три године 200.000 људи добило је возачку дозволу.

У хиљаду ауто-школа у земљи на обуци је око 25.000 кандидата који покушавају да до 25. октобра, када на снагу ступа нови правилник о обуци, положе возачки испит по старом наставном програму. Притисак на ауто-школе је велики – до средине септембра очекује се још пет хиљада полазника. Обука возача са 300 поскупеће на 800 евра.

Због сталних најава да ће возачки испит бити компликованији и скупљи, у последње три године 200.000 људи добило је возачку дозволу што је, с обзиром на број становника, податак за Гиниса. Стручњаци, међутим, упозоравају да су то, заправо, три генерације небезбедних возача.

За разлику од Европе, где обука и испит коштају од 1.200 до 1.700 евра, у Србији ће се, и после великог поскупљења, до дозволе стизати за мање пара него у већини земаља. Надлежни тврде и са више знања и обуке.

"Цео свет зна да су млади возачи, они између 18 и 25 година, и најризичнији возачи и да баш њима треба да се пружи најбоља обука, најбоља едукација и да им се промени став о учешћу у саобраћају", каже Милан Божовић са Саобраћајног факултета.

Према садашњим условима, обука траје месец дана и кошта од 150 до 300 евра. Уколико до 25. октобра не добију дозволу, кандидатима остаје да узму још по три часа теорије и праксе и покушају да положе по старом програму – до 25. јануара. После тога, мораће да прођу и плате обуку по новом прогаму.

"Мислимо да на дужи рок избор ауто-школе треба да подразумева квалитет, а да ситна уштеда која је данас присутна у ценама обуке на дужи рок може да донесе веће проблеме и кандидатима и родитељима", каже Бранислав Пејовић из МУП-а Србије.

Осим веће цене, реч је о 800 уместо 300 евра, нови програм предвиђа по 40 часова теорије и праксе, видео-надзор на настави и испиту, као и полагање прве помоћи као засебног испита. У ауто-школама кажу да ће такви услови десетковати њихов број, односно да ће у послу остати само највећи, који имају новца и кадрове да испуне све услове.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи