Читај ми!

Без договора владе и просветара

Разговор представника синдиката образовања и ресорних министарстава завршен без договора о повећању плата просветарима. Наставак следеће недеље.

Састанак представника синдиката образовања и Владе Србије завршен је без конкретног договора о повећању плата и исплати јубиларних награда, уз најаву да ће се идуће седмице поново састати.

После једноипочасовног састанка у Влади Србије, министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је да представници синдиката разумеју економску ситуацију у земљи, а поводом најаве Уније синдиката просветних радника о штрајку упозорење 3. септембра, рекао је да штрајка неће бити јер за то нема разлога.

"Штрајка неће бити јер су синдикати јако свесни да ситуација за запослене у просвети јесте део укупне ситуације у целој Србији у економској сфери", рекао је Обрадовић новинарима испред зграде Владе Србије после састанка са представницима синдиката.

Представници синдиката траже да се поштује Закон о буџету када је реч о исплати и повећању плата, да се плате ускладе са шестомесечном инфлацијом, као и усклађивање коефицијената, и исплату јубиларних нагада и отпремнина.

Министар Обрадовић је рекао да ће наредни састанак бити одржан идуће среде или четвртка када ће бити "стављено на папир оно шта је могућност државе до краја 2012. и финансијске пројекције за 2013. годину".

"Тада ћемо покушати заједно са колегама из Министарства финансија и привреде да конкретизјемо ствари, да знамо колико ће бити повећање плата у октобру, око исплате јубиларних награда, да решимо питање отпремнина за запослене у Војводини... Нешто ћемо урадити кроз ребаланс овогодишњег државног буџета, а нешто кроз нови буџет за 2013", рекао је министар просвете.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић рекао је новинарима да тај синдикат у овом тренутку не разматра питање штрајка јер су тек поцели преговори са Владом Србије.

"Видећемо да ли за то има потребе", рекао је Павловић који је изразио незадовољство што данашњем састанку није присуствовао министар финансија и привреде Млађан Динкић.

"Изнели смо ставове синдиката који се односе на повећање цене рада изнад онога што је планирано буџетом. Тражили смо исплату јубиларних награда и да се да предлог колике су могућности буџета за следећу годину у вези са повећањем плата", рекао је Павловић.

Према његовим речима, после наредног састанка са представницима Владе Србије идуће седмице синдикати ће на својим одборима одлучили да ли је предлог који ће добити за њих прихватљив и шта ће да ради ако је тај предлог апсолутно неприхватљив.

Бојан Миновић из Уније синдиката просветних радника рекао је новинарима после састанка у Влади Србије да су представници синдиката изнели горуће проблеме везане за финансије - исплату и повећање плата, јубиларних нагада и отпремнина.

"Одговоре на сва ова питања добићемо на следећем састанку", рекао је Миновић који је најавио да ће тај синдикат данас размотрити одлуку о штрајку упозорења.

На састанку је био и председник Синдиката радника у просвети Слободан Брајковић. Састанку је као представник Министарства финансија и привреде присуствовала државни секретар у том министарству Љиљана Матић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи