Читај ми!

На одмор тек после провере агенције

Сваког лета, нека туристичка агенција која има лиценцу за рад превари путнике и остави их у иностранству без превоза или смештаја. Иако највећи број агенција ради професионално, треба добро проверити ко вам организује одмор.

Пре два лета, туристичка агенција Конте је у јеку туристичке сезоне банкротирала и оставила туристе у Таби. Прошле године, исто се догодило и са агенцијом Јунајтед травел, а ове, без превоза и смештаја, туристе је у Хургади оставила агенција Тринити.

У сва три случаја, реаговала је држава и вратила грађане у земљу.

Државни секретар за туризам Горан Петковић каже да је пословање привредних субјеката регулисано општим привредним законодавством, али да не постоји поуздан начин да се спречи престанак рада привредних друштава, па тако и у области туризма.

"У Србији се у свим делатностима око 10.000 предузећа затвори током године", објашњава Петковић.

Када пропадне, на пример, мала породична фирма није исто као када усред сезоне банкротира агенција која у том тренутку има више стотина људи у иностранству.

Осим њих, требало би обештетити и оне који су уплатили аранжман, а још нису отишли на пут и финансирати повртак туриста у земљу.

Новцем полисе, па и ако је она највећа, од 300.000 евра, не могу да се покрију сви трошкови.

Чланице Јуте су са више од 100.000 долара финансијски помогле ових дана повратак преварених туриста у Београд, али не могу да им плате хотеле.

Саша Сеничић из Јуте истиче да је то непрофитабилна организација и због тога нема финансијску могућност да тим људима плати боравак нити да им омогући да остану у хотелима.

"Без обзира што се ради о нашој чланици она је направила законом забрањене радње и ми нисмо у могућности да то финансијски испратимо", каже Сеничић.

Немачка има само пет туристичких агенција. У Србији их послује више од 500. Већина ради поштено и професионално.

Горан Паповић из Националне организација потрошача оцењује да је непоштовање Закона о заштити потрошача као и могућност олаког и брзог отварања туристичких агенција за 300 евра произвело несигурност код потрошача и отворило врата домаћим и страним преварантима.

Да бисте били сигурни са ким крећете на одмор, помало би требало да личите на Шерлока Холмс, односно да пре уплате аранжмана, на сајту Народне банке проверите да ли је агенција у блокади, а на сајту Агенције за привредне регистре колики је износ полисе агенције преко које путујете.

За скупа, авионска путовања бирајте агенцију чија је полиса већа од 100.000 евра.

Ипак, најбоља гаранција да је нека агенција ваљана јесте да годинама уназад није имала пропусте у раду. Кад све то проверите, спакујте папуче, два шортса и неколико мајица и срећан пут.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи