Читај ми!

Бољи стандард чека 2013. годину

Министарство рада и социјалне политике тражиће још седам милијарди динара из најновијег ребаланса буџета. Министар Јован Кркобабић рекао је за РТС да ће та средства бити усмерена пензионерима, породиљама и у дечју заштиту.

Од ребаланса буџета највише очекује Министарство рада и социјалне политике. Из државне касе потражује додатних седам милијарди динара, највише за пензионере, породиље и дечју заштиту.

Потпредседник Владе и министар рада и социјалне политике Јован Кркобабић рекао је за РТС да од 7,4 милијарде динара, колико укупно тражи Министарство рада и социјалне политике, четири милијарде су потребне за једнократну помоћ пензионерима, којих има око 517.000.

Министар рада и социјалне политике рекао је да пензионери у Београду, који су од градских власти добијали четири рате помоћи, неће добијати дуплу помоћ пошто је град Београд усвојио одлуку да праг за исплату пензија подигне на 20.000 динара.

На питање да ли ће се, због наставка аранжмана са ММФ-ом, закон мењати или ће се померати старосна граница за жене Кркобабић је рекао да не мисли да ће пензије бити тачка ослонца за почетак разговора, јер је договорена реформа скоро завршена.

"Једино што би могли да се уради, али на дуги рок, је померање старосне границе за одлазак у пензију. Ми смо већ на 65 година живота, а на пример Немци на 67, што значи да немамо много маневарског простора који би дао ефекте", истакао је Кркобабић.

Према његовим речима министарство тражи још 250 милиона динара више како би се пружила подршка породиљама.

"Један од битних фактора јесте виши стандард, већи степен запослености младих и гаранција младима да ће дугорочно моћи да обезбеде своју породицу. Кад то обезбедимо овај процес ће ићи још боље. За сада смо то постигли овим накнадама породиљима и накнада женама које су незапослене", објаснио је Кркобабић.

Министар рада и социјалне политике сматра да до краја године не би требало да расте број сиромашних.

"Бићу потпуно задовољан да се задржимо на нивоу стандарда који имамо, да не опада број запослених, да задржимо ниво плата према потрошачкој корпи. Да одржимо социјалну политику на том нивоу како би идућа година била година кретања напред раста БДП-а", закључио је Кробабић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи