Читај ми!

Влада шаље авион по српске туристе

Авион ЈАТ-а, којим српски туристи треба да се врате из Хургаде, полеће после поноћи, одлучила Влада Србије. Због неизмирених обавеза агенције "Тринити", из једног хотела у Хургади избачено 57 српских држављана. Директор "Тринитија" Ненад Ристић ухапшен због сумње да је део новца од аранжмана задржавао за себе.

21.04 - Авион ЈАТ-а, којим наши држављани треба да се врате у Србију, после поноћи полеће ка Хургади, одлучила Влада Србије.

20.15 - Почела седница Владе Србије. 

20.08 - Сви грађани који су имали проблема са агенцијом "Тринити" могу то да пријаве на број телефона Полицијске управе за Београд: 011/2797-424.

19.50 - Директор агенције "Тринити" осумњичен је да новац од аранжмана није уплаћивао на рачун агенције, односно да није измиривао обавезе према хотелијерима на уговореним дестинацијама, рекао је Танјугу премијер и министар полиције Ивица Дачић.

19.20 - Влада заседа вечерас, очекује се одлука о слању авиона који би вратио српске туристе из Хургаде. Седница заказана за 19.45.

19.10 - Из једног хотела у Хургади, такође, због неизмирених обавеза "Тринитија", избачено 57 српских држављана, којима аранжман истиче 26. августа.

18.45 - Ухапшен директор туристичке агенције "Тринити" Ненад Ристић и одређено му задржавање до 48 сати.

Из једног хотела у Хургади због неизмирених обавеза туристичке агенције "Тринити" избачено је 57 српских држављана, којима аранжман истиче 26. августа. Нови скандал у вези са овом агенцијом догодио се непуна 24 сата пошто је група туриста остала заробљена на аеродрому у египатском летовалишту, јер "Тринити" није платио закуп авиона за њихов повратак у Београд. Због ових пропуста ухапшен је власник и директор "Тринитија" Ненад Ристић, коме је одређено задржавање до 48 сати.

Ристић је ухапшен због сумње да је део новца од уплаћених туристичких аранжмана задржавао за себе, саопштио је МУП. Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је Танјугу да осумњичени није новац уплаћивао на рачун "Тринитија" чиме је пропустио да уплати договорене аранжмане хотелијерима на уговореним дестинацијама.

Влада Србије је на ванредној седници задужила Министарство спољних послова да организује повратак држављана Србије из Египта којима због неизмирених обавеза туристичке агенције "Тринити", он није осигуран. Након седнице саопштено је да је Влада издвојила средства за безбедан повратак грађана Србије.

Авион ЈАТ-а, којим наши држављани треба да се врате у Србију, после поноћи полеће ка Хургади.

Иначе, "Тринити" није измирио дуговања према "Ер Каиру" за закуп чартера лета од Хургаде до Београда, који је са групом српских туриста требало да полети синоћ. Због тога се авион са 174 путника четири агенције јутрос вратио у земљу, са осам сати закашњења, и то захваљујући солидарности остале три агенције које је то коштало више од 100.000 долара.

Агенција "Тринити" је чланица Јуте и управо због тога је национална асоцијација туристичких агенција, брзом акцијом, за мање од осам сати, вратила путнике у земљу.

"Тешко је да се заштимо од оваквих ситуација из простог разлога зато што све агенције које испуњавају услове прописане законом за обављање делатности могу да аплицирају и да евенутално буду примљене у чланство Јуте", објашњава Саша Сеничић из Јуте.

Са "Ер Каиром", "Тринити" је потписао уговор за организовање чартер летова до Хургаде током овог лета. Реч је о релативно новој агенцији, која се још није потврдила на тржишту, па зато збуњује зашто су се реномиране агенције прикључиле непровереном партнеру.

Саша Зарић из агенција "Понте" каже да је разлог томе што постоји могућност да имају само две дозволе за налет страних компанија.

"У овом конкретном случају египатске компаније, имале су право да лете две такве компаније, једна друга туристичка агенција је већ искористила дозволу, а онда "Тринити", пошто је био брз и то урадио на време, искористио другу дозволу", објашњава Зарић.

Полисе не могу да покрију све трошкове

Вредност полиса агенције "Тринити" је око 50.000 евра, што није довољно да се подмире сви новонастали трошкови према партнерским агенцијама и туристима.

Полиса која би могла да покрије све те трошкове била би толико велика да ниједна агенција то не би могла да плати, не само наша него ни било која европска, каже државни секретар за туризам Горан Петковић.

Тај новац ће бити искоришћен да се надокнаде трошкови повратка путника из Хургаде, као и да се обештете путници који уопште нису отпутовали за Египат, односно нису искористили своје аранжмане.

Огласило се и Таково осигурање из Крагујевца, код кога је осигуран "Тринити", и саопштило да евидентира пријаве оштећених особа и да ће све оправдане захтеве за накнаду штете решити у складу са условима осигурања.

Уговорена сума од 25.000 евра по полиси је горња граница за исплату свих одштетних захтева, свих оштећених. У саопштењу се прецизира да, уколико има више оштећених, а висина накнаде прелази висину суме осигурања, накнада за сваког појединачног корисника се одређује сразмерно.

Агенција "Тринити" купила је полисе пре ступања на снагу правилника по којем нове агенције које најчешће и праве највеће проблеме на тржишту, морају да купе скупљу полису.

У случају "Тринитија" она би вредела двоструко више, око 100.000 евра, па би се том сумом подмирио већи проценат штете коју је изазвало њено непрофесионално пословање.

Министарство финансија и привреде раније током дана је саопштило да је агенција "Тринити" затворена, а да запослени у тој агенцији данас нису дошли на посао.

Полиција је позвала оштећене кориснике услуга те агенције да се јаве на контакт телефон Полицијске управе за град Београд - 011/2797-424.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи