Читај ми!

Хуманост за нови живот

Захваљујући хуманости породице једне пацијенткиње, двема особама омогућено да започну нови живот. Десетогодишња Анђела и Саша Мицковски добили су нови бубрег од пацијенткиње који је доживела мождану смрт.

Одлуком породице једне пацијенткиње која је доживела мождану смрт да донирају њене органе, омогућила је нови живот двема особама. Десетогодишња Анђела Димитријевић и Саша Мицковски добили су нови бубрег.

У Дечјој клиници у Тиршовој десетогодишњој Анђели недавно је трансплантиран бубрег. Свакодневно је поред ње старија сестра, јер мајка мора да брине о још петоро деце.

"Скоро две године је ишла на дијализу. Супер је сада, храбра је она," каже Анђелина мајка Верица Димитријевић.

Доктор Драган Вуканић са Дечје клинике у Тиршовој каже да је у раним јутарњим сатима урађена трансплантација и да је потекла без већих проблема.

"Мислим да је овај тим показао утренираност, увежбаност, не само ентузијазам, већ озбиљни хируршки таленат", додаје Вуканић.

Донор је био пацијент Војномедицинске академије. Породица младе жене која је имала тежак мождани удар, дала је сагласност за трансплантацију.

Координатор за трансплантацију ВМА др Ђоко Максић каже да се разговор са породицом  обавља тимски и да у њему обавезно учествује координатор за трансплантацију.

"Разговор траје најчешће око 40-ак минута. Фамилија је схватила безнадежност мождане смрти, једног тешког, неповратног оштећења свих можданих ћелија и желела је да у том тренутку органи пацијенткиње помогну болесницима који се налазе на дугим листама чекања, а све са идејом да се нечији животи продуже и учине кваллитетнијим", напомиње Максић.

Захваљујући тој одлуци, квалитетнији живот имаће и Саша Мицковски, који је на дијализу ишао две године.

"Када су ми рекли да ћу бити оперисан нисам могао да верујем. Већ након трећег, четвртог дана могао сам да ходам. Ништа ме не боли, а живот је квалитетнији јер нисам везан за машину", истиче Саша Мицковски из Сенте.

Од почетка године, сагласност за трансплантацију, када су се животи њихових најмилијих гасили, дало је 20 породица. Захваљујући њиховој солидарности, 37 особа добило је бубрег, а троје јетру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи