Читај ми!

Отаџбински лек за душу и тело

Летовање у Србији наши људи који живе и раде у иностранству све чешће користе, између осталог, и за породичну терапију, али не само због јефтиније услуге већ због већег поверења у наше стручњаке.

Наши људи који живе у иностранству лети готово неизоставно посете и Србију. Између дружења са родбином, годишњи одмор искористе и за решавање проблема који их нису мимоишли ни у белом свету. Иза одлуке да помоћ траже у Србији, а не у иностранству где живе, стоји не само јефтинија услуга већ, кажу, и веће поверење у наше стручњаке.

Отиснули су се у зељи за бољим животом. Ипак, ни тамо где су се скућили, није све идеално. У решавању једних, изродили су се или нарасли – други проблеми. Летовање у Србији све чешће користе, између осталог, и за породичну терапију. Иако долазе из различитих крајева, разлози су слични.

Љиљана Филиповић, породични психотерапеут, каже да је један од најчешћих разлога то што су жене тамо остале без посла, и што су незадовољне јер су се нашле само у улози мајке и домаћице, а мужеви су презапослени и премало времена проводе у породици.

Промена је увек шанса за боље, али и ризик и изазов.

"Изазови акулутурације су велики, као када пресађујете биљку, дакле није свеједно ни у коју земљу се иде ни како се иде. Увек морате да припремите терен", каже психолог Радмила Вулић Бојовић.

Помоћ радије потраже од наших психолога – не само зато сто су јефтинији.

Породични психотерапеут каже да је то због тога што страхују да их стручњаци у иностранству неће добро разумети не због језичке баријере већ због великих културолошких разлика.

"Ми овде учинимо колико се може, а затим настављамо комуникацију путем Скајпа", каже Љиљана Филиповић.

А на списку услуга које радо користе су стоматолошке које су, по ценама, много приступачније него на Западу.

Стоматолог Миша Петровић каже да то не значи да се пацијенти искључиво због тога одлучују да дођу код нас.

"То је нешто што могу да назовем традиционалистичким, не само за наш народ него за све медитеранске народе. Они се обраћају људима који су свог порекла. То важи и за Италијане и Грке, па тако и за нас", каже Петровић.

Боравак у Србији жене искористе и за подмлађивање. Дерматолог Бојана Живковић каже да има много пацијената који сваке године воле да дођу и да одраде разноврсне антиејџинг процедуре и увек су веома задовољни.

То задовољство је – велики подстрек. Дому, хиљаде километара далеком од домовине, враћају се са осећањем да су урадили нешто корисно за себе и своју породицу, а, то је, кажу, најважније.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи