Читај ми!

Престројавање просветара

Држава спрема списак прекобројних наставника који немају пун фонд часова и треба да буду распоређени по другим школама у истој општини. Синдикати просвете поручују да вишак наставника и учитеља настаје због повећања броја ђака по одељењу.

У школама у Србији у току је састављање спискова наставника и учитеља који ће у новој школској години бити вишак, односно неће имати пуну норму часова. Разлог су смањење броја ђака и нерационално запошљавање претходних година. Прошле године било је око две и по хиљаде просветних радника без пуне норме, а број за ову школску годину знаће се наредних дана.

Док су се ђаци у јуну борили са оценама и пријемним испитима, њихови наставници и директори борили су се са нормама. Део просветних радника који је у матичним школама проглашен вишком, неће остати без посла, већ ће ти наставници бити распоређени по другим школама у истој општини. У Министарству просвете кажу да то није једино решење.

Зоран Костић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја каже да постоји одлив у пензију па се њихова места допуњавају, а решење је пројекат друге шансе.

"Прошле године имали смо 37 школа у другој шанси па смо онда допунили норму са људима који су били технолошки вишак", каже Костић. Према његовим речима, ове године треба да се "убаци" још 40 школа. 

У Синдикату радника у просвети сматрају да вишак наставника и учитеља настаје због повећања броја ђака по одељењу.

Слободан Брајковић из Синдикат радника у просвети каже да би требало да се на неки начин смањи број ученика по одељењу и на тај начин ће и ефикасност наставе да буде боља, а и људи који су добили мањи број часова на неки начин добиће своју норму.

"Оправдање за ово јесте јер ефикасност наставе са 30 ученика у одељењу и са повећаним бројем часова са 25 на 29 и 31 уопште није могућ", каже Брајковић.

У последњих 12 година број ђака у Србији смањен је за готово 200 хиљада. Мањак ученика ствара вишак наставника, али то није једини разлог. Представници Министарства просвете кажу да се плаћа цех и нерационалном запошљавању у претходним годинама.

"Ви морате да знате да су примани на једну норму по три човека и ту је дошло до тог великог броја запослених, уместо да се прими један биолог или један математичар примано је тројица по 30 посто", објаснио је Костић. 

Социјални програм за просветне раднике који су близу пензије једно је од решења за смањење вишка наставника и учитеља, кажу у Унији синдиката просветних радника.

Поред тога, сматрају да би и увођење обавезног средњег образовања смањило вишак просветних радника. Објашњавају да седам до 10 хиљада ђака који заврше основну, не упише средњу школу, што и један број професора оставља без посла.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи