петак, 15.11.2024, 16:47 -> 10:24
Трећа берба
У жупском Доњем Злегињу у виноградима Косте Ботуњца грожђе беру и почетком новембра. У Мионичком крају, између Лајковца и Ваљева, шљива се вековима узгаја.
Свако домаћинство имало је шљивик. Доминирале су старе сорте шљива. Многи су последњих година почели озбиљно да пеку и производе ракију од разног воћа и грожђа. Јовановићи из Наномира су пре четири године одлучили да се озбиљније баве овом производњом па су регистровали дестилерију.
Северна Македонија је данас али и кроз историју била земља вина и одличног грожђа. Винарство је чврсто усађено у националну културу и традицију и саставни је део локалних ритуала и обичаја. Одлично грожђе производило се и у време Александра Македонског, римског царства, али и македонских краљевских породица. Данас Северна Македонија има око 24 хиљаде хектара под виновом лозом. Највећа производња винског грожђа и вина је на 12 хиљада хектара тиквешких винограда у општинама Кавадарци, Неготино, Демир Капија и Росоман. Посетили смо једну од најмлађих, али и најмодернијих македонских винарија која се налази у општини Градско у близини античког локалитета Стоби, по коме је и добила име.
Уредник: Душан Величковић
Коментари