петак, 01. нов 2024, 16:36
Фестивал совињона
Винска прича у Јовачком виногорју почиње пре Првог светског рата, 1908. године, када се 60 породица удружило и заједничким средствима започело производњу вина у Јовцу. Након Великог рата, 1922. године завршена је изградња јовачке винарије и великог винског подрума.
Недуго затим, јовачко вино се са уживањем испијало широм Европе. Вино је престало да тече из танкова и бачви Винарије Јовац 1991. године. Велики јовачки вински подрум и околни виногради били су напуштени више од три деценије. Они сада поносно стоје обновљени у свом некадашњем сјају.
Вино у коме се некада уживало на европским дворовима поново се прави у Јовцу. Овога пута са страшћу и визијом нове генерације младих и поносних винара.
Птуј је важна дестинација на винској мапи Словеније и овог дела Европе. Вински подруми разбацани су подземљем овог града. Посетили смо два која се налазе у центру старог градског језгра. Птуј је познат по својој историји и винској култури од келтског периода, преко Рима до кулминације половином 19. века у време Аустроугара. Птуј је данас туристичко место, са посебном кулинариком и здравственим туризмом.
Остербергер, некадашњи власник овог хотела и винарије успоставио је посебне односе и са краљевском породицом Карађорђевић и у овој винарији пунио посебно вино „Вермонт“ за краљевску породицу. То је било протоколарно вино са грбом краљевине. Оригиналне етикете постоје и данас у хотелу. И грожђе највеће птујске клети сазрева у Халозама у средњим словеначким горицама. Виногради се простиру на 300 хектара стрмих и терасастих падина на левој и десној обали Драве.
Јубиларни десети Салон совињона одржан је у прелепим готичким ходницима Доминиканског манастира из 13. века. Дегустирали су се најбољи совињони из живописних винограда из птујских Халоза и околне регије.
Уредник: Душан Величковић
Коментари