Фонтана младости: Наука вечне младости

Можемо ли да очекујемо да ће за нашег живота, или живота наше деце, да се пронађу дефинитивни одговори како до вечног живота на земљи?

Истина, за постизање бесмртности, морали бисмо да зауставимо старење тела, а инспирацију за то бисмо могли да потражимо у природи.

Истраживања старења имају свог минијатурног суперхероја - бубицу познату као "пасуљев жижак", који  већ деценијама служи као модел за проучавање "оксидативног стреса" и старења на Институту за биолошка истраживања "Др Синиша Станковић". У новој епизоди серијала Фонтана младости сазнаћете каква знања су произашла из ових истраживања.

Насупрот нашем суперхероју, пасуљевом жижку коме оксидативни стрес скраћује ионако кратак живот, имамо хидру (или медузу) бесмртницу, правог шампиона у преживљавању.

Уместо да се мучи са слободним радикалима, кад год се суочи са стресом или повредом, она једноставно ресетује свој животни циклус. Умре и поново се роди.

И многе друге животиње са морског дна или копна, дуговеке, способне да поживе и више стотина година, подсећају нас на чуда природе и могућност да и ми једном превазиђемо ограничења која су нам припала са људском природом.

Шта је још наука смислила а да би могло да успори старење наших тела - гледајте у другој епизоди мини-серијала Фонтана младости коју припрема Редакција научног програма, у петак, 25. октобра у 18.15, на РТС 2. 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи