Читај ми!

Породична традиција

Последњих година у Топличком крају обнављају се винарије и саде виногради. Тамошњи виноградари истичу да се "прокупац“ гаји из љубави и да се наставља породична традиција.

Музеј винарства и виноградарства у Александровцу, први такве врсте у Србији, основан је у марта 2000. године. У објекту који је после рата наменски саграђен за пријем, прераду грожђа и производњу вина, а у којем су практичну обуку имали и ђаци Специјализоване виноградарско воћарске школе.

На обронцима планине Рудник, недалеко од Тополе, у Опленачком виногорју, атару села Доња Шаторња никла је још једна, нова српска винарија са савременим виноградом.  Пасионирани винар, рођени београђанин Петар Јовановић пре десетак година купује земљу, а 2018. сади прве чокоте. Идеја водиља била му је да се и у виноградима и у винарији производња одвија на што природнији начин са минимумом интервенција у циљу добијања висококвалитетних вина у којима се препознаје Шумадијски тероар.

Завирили смо и у винограде на северу француске где виноградари и винари имају доста проблема из године у годину. Ове године род је умањен а биће и мање вина.

Уредник емисије: Душан Величковић

 

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове