Читај ми!

Тело у покрету

Кретање је много више од физичке активности – оно обликује наш начин живота и унапређује физичко и ментално здравље. У овој епизоди истражујемо како покрет може променити свакодневицу на боље и откривамо које навике могу допринети квалитетнијем животу. Да ли покрет може бити кључ за дуговечност? Како мале промене у рутини могу донети велике резултате?

У првом делу емисије физичке активности сагледаћемо са медицинског аспекта. Неуролог Ранко Раичевић говориће о утицају покрета на мозак и нервни систем, као и о значају физичких активности када је у питању развој когнитивних способности. Спортски психолог Ана Приврат ће нам објаснити значај менталне припреме за постизање резултата и до које мере је здраво држати тело под оптерећењем и изнова померати границе.

У другом делу емисије ће нам Тамара Плећаш са Института за филозофију и друштвену теорију размотрити како физичка активност обликује друштвене односе и мења свест појединца. Глумац Слободан Стефановић поделиће своја искуства о улози тела у уметности и указаће на то како је поред адекватног приступа тексту, важно исто тако приступити и сценском покрету.

О повезаности балета и телесног развоја говориће Исидора Станишић, балерина и професорка савременог плеса у Балетској школи "Луј да Вичо“. Њено искуство осветлиће уметничку и физичку вредност покрета, као и начине на које плес може допринети балансу тела и ума.

Музички део емисије обогатиће Јулијана Винцан и Ален Марковић, стварајући хармонију између ритма и покрета. Они ће нам извести песме "Ајмо у живот“ групе К2, "I Wanna Dance with Somebody“ Витни Хјустон и песму из чувеног филма "Flešdens“ – "What a Feeling“.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи