Читај ми!

Гласови из прошлости – приче о легатима

Четврта прича: Манакова кућа, Етнографска спомен - збирка Христифора Црниловића

Замислите збирку од 2600 предмета, 1500 фотографија и 22000 страна рукописне грађе коју је сакупио само један човек! У Манаковој кући у Београду чува се све то благо које нам је оставио - Христифор Црниловић.

Четврта прича серијала "Гласови из прошлости – приче о легатима“ упознаје нас са животом и радом једног од наших најзначајнијих колекционара.

"Jедан народ не припада само једној генерацији, cвака генерација може да допринесе нешто, било добро, па чак буде и лоше, али доприноси“, говорио је овај знаменити Власотинчанин чији су живот, рад и завештање свакако допринели српској култури.

Црниловићева етнографска збирка важан је извор за проучавање централног Балкана са краја 19. и почетка 20. века. Али је још важнији напор који је овај школовани сликар, професор и колекционар уложио како би сачувао најразличитије предмете народног живота. Његова знатижеља, систематичност и потреба да се човек тог поднебља и времена отргну од заборава задивљују нас и данас.

"Збирку је доносио из параних јастука, из сеоских кућа са тавана, одасвуда преко лета, када је коњем обилазио све што је сматрао битним да се сачува, све пределе, просторе, села и варошице. Река Власина је протицала јако близу наше куће, онда би се узеле жене праље и збирка је прана на реци али никада, никаквим сапуном. За мене као девојчицу, то је било величанствено“, сведочи у емисији Марина Марковић, рођака Христифора Црниловића.

Али, због чега се Црниловић бавио баш етнологијом? Сам је тврдио да су му још у средњој школи пале у очи лепота и различитост народних ношњи. Овај интерес га, говорио је, није напуштао целог живота.

Круна његове мисије било је брижљиво припремање легата који ће оставити друштву. Непроцењиво благо поклоњено Београду смештено је 1968. у јединствену Манакову кућу, четири године наменски рестаурирану управо за ову колекцију.

Уредник и сценариста емисије Невена Милић

Редитељ Маша Вујошевић

Наратор Дејан Грујић

Сниматељ Драган Лапчевић

Монтажер Петар Шумоња

Графички дизајн Драган Буловић

Музички уредник Ана Павловић

Дизајн звука Марко М. Вучковић

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи