Читај ми!

Рукотворине

У овонедељном Студију знања говоримо о рукотворинама које су много више од обичних предмета: оне носе са собом приче о људима, културама и времену у којем су настале, а у ери масовне производње, подсећају нас на вредност ручног рада. Зато завирујемо у процес стварања и уметничких, и занатских рукотоврина, сагледавамо колико су важне за нашу културу, као и колико их је данас изазовно израђивати.

У првом делу емисије их сагледавамо из уметничког угла. Сликарка Милица Ракоњац ће нам објаснити како сликарство можемо да посматрамо као рукотворину, и колико технике и материјали који се користе приликом израда рукотворина инспиришу њен рад. Професорка Факултета примењених уметности Љубица Јоцић Кнежевић, говориће нам на који начин глина, као основни материјал у керамици, доприноси идеји коришћења природних материјала приликом израда рукотворина, као и који су примери спајања функционалности предмета са једне, и уметничког израза са друге стране, када је у питању керамика.

У другом делу емисије пажњу ћемо посветити текстилним техникама – везу и пустовању. Са Снежаном Јовановић из Етно Мреже разговараћемо са којим циљем ова организација делује, као и како изгледа техника пустовања, док о неопходним алатима и техникама за вез говоримо са Марином Чабрилом, оснивачицом БезВеза.

Опанчарски занат, пиротско ћилимарство, ткање бошчи... Неке су од занатских радњи и вештина које се налазе у Националном регистру нематеријалног културног наслеђа Републике Србије. Које још рукотворине можемо наћи на овој листи и у чему је њихов значај за нашу традицију и културу, сазнајемо од Наташе Младеновић Рибић из Центра за нематеријално културно наслеђе Србије.

Музику у студио доносе нам Ивана Владовић, Зоран Гајић и Владимир Ајрулоски. Они ће нам извести песме "Руке“ Дарка Рундека, "Material girl“ од Мадоне, и "Work“ од Ријане.

Главни и одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи