Читај ми!

Временска капсула: Крунисање Петра I Карађорђевићa

Редакција за културу и уметност Културно-уметничког програма, у оквиру серијала "Временска капсула", премијерно приказује серијал од четири емисије посвећене једном од највећих српских владара Петру I Карађорђевићу. Повод је 180 година од његовог рођења и 120 година од крунисања. Емисије ће бити приказиване сваког понедељка, од 23. септембра до 14. октобра, на Другом програму, у термину од 22.00.

Петар Карађорђевић је рођен у Београду, 29. јуна по старом, односно 12. јула по новом календару 1844. године, на Петровдан, као четврто од петоро деце, кнеза Александра и кнегиње Персиде, ћерке устаничког војводе Јеврема Ненадовића. Историја га памти као доброг војника и разумног политичара, као човека кога су красиле доброта и родољубље. За његову владавину везује се оснивање првих демократских институција у Србији. Петар I је био унук великог вожда Ђорђа Петровића Карађорђа, родоначелник династије Карађорђевић и једини уставотворни и парламентарни монарх у правом смислу те речи, у историји Србије. Био је један од највољенијих српских владара, краљ Ослободилац, Стари краљ и Чика Пера.

О животу и владавини краља Петра I Карађорђевића, у серијалу, говоре: проф. др Чедомир Антић, историчар, Драгомир Ацовић, архитекта и хералдичар, мр Душан Бабац, аутор монографија о краљу Петру I, Александар Ердељановић, директор Архива Југословенске кинотеке, проф. др Игор Борозан, историчар уметности, др Тијана Борић Антонијевић, историчар уметности, Драган Рељић, управник Задужбине краља Петра I на Опленцу, Урош Парезановић, шеф сектора за односе с јавношћу и протокола Краљевске породице Србије, Игор Петровић, кустос Задужбине краља Петра I.

Серијал је сниман у Комплексу дворова на Дедињу, Задужбини краља Петра I на Опленцу, Саборној цркви у Београду и Кући краља Петра I у Београду. Поред изузетно вредних фотографија из живота краља Петра, серијал приказује инсерте из филма Крунисање краља Петра, као и многе друге филмске записе о краљу Петру I, а које баштини Архив Југословенске кинотеке.

2. емисија Крунисање Петра I Карађорђевића

Емисија Крунисање Петра I Карађорђевића посвећена је самом чину крунисања Петра Карађорђевића и филму који је том приликом снимљен. Подсетимо да је Петар Карађорђевић имао само 14 година када је са свим Карађорђевићима прогнан из Србије. Неколико дана након убиства краљице Драге и краља Александра Обреновића, 2. јуна 1903.године, Народна скупштина Србије изабрала га је за краља, а велике европске земље признале су га за новог владара Србије. Вест о промени на српском трону Петра Карађорђевића је затекла у Женеви. У Београд је стигао 11. јуна. Већ наредног дана, у Народној Скупштини је пред митрополитом Инокентијем, положио заклетву на Устав, а након тога је извршио смотру трупа на Бањичком брду. Његово крунисање је с почетка 20. века представљало велику светковину. Одлуку да се крунише донео је сам краљ Патар са жељом да потврди легитимност своје владавине и да једним свечаним чином уклони део негативних последица Мајског преврата. То је и повод за настанак филма "Крунисање краља Петра“ који је изузетно значајан јер је то најстарији сачувани филм о нама и зато што приказује како је изгледао Београд у том тренутку, каква је била одећа, какве су биле народне ношње. На филму могу да се виде веома познати људи, нарочито је интересантан национални ход који је имао три етапе у развоју српске војске. Месец дана касније, а по обредима Српске православне цркве, у манастиру Жичи је у присуству архијереја и свештенства, митрополит Инокентије обавио миропомазање краља Петра. У емисији ће гледаоци имати ретку прилику да виде занимљиве инсерте из филма "Крунисање краља Петра“ који баштини Архив Југословенске кинотеке у Београду.

Аутор и уредник серијала: Светлана Илић

Стручни консултант: проф.др Чедомир Антић

Извршни продуцент: Светлана Бандић

Главни организатори: Зоран Зиндовић, Слободан Богдановић

Дизајнер шпице: Драган Буловић

Сниматељи звука: Дамњан Попадић, Срђан Бајски

Дизајнер звука: Срђан Филиповић

Екипа расвете: Горан Калањ, Владимир Васиљевић, Зоран Ђорђевић

Колор корекција: Драшко Пејановић

Музички уредник: Олга Капор

Дрон оператери: Добривоје Каитовић; Мирослав Кондић

Сниматељ: Петар Вујанић

Директор фотографије: Милан Илић

Монтажер: Александра Виријевић Павлек

Редитељ: Саша Габрић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи