Читај ми!

Поранила берба

Врелина, температуре преко 40 степени и јако сунце убрзало је зрење грожђа па је од почетка августа веома живо у српским виноградима. Упркос летњим врелинама на бројним фестивалима пију се врхунска вина. У Требињу је традиционални салон „Жилавке”. Август је месец када се у Немачкој пије ризлинг на фестивалима у Мозелу, Бернкастелкусу и Кохну. И Нишка тврђава окупила је винаре из земље и иностранства.

Од пре десетак година један Шкот и једна Сремица у својим виноградима на Фрушкој гори почели су да производе биодинамичка и органска вина. Осмислили су иновативни и јединствен начин рада у винограду и подруму. Винарија је симбол посвећености и квалитета, спој традиције и модерног.

Десетак километара од Књажевца у селу Потркање сместило се породично газдинство и винарија са вишегенерацијском традицијом браће Јовић. Грожђе произведе на сопственим виноградима, на околним сунчаним брежуљцима на надморској висини 250 до 300 m. Климатски услови и утицај Старе планине и Тупижнице, које окружују књажевачко виногорје, обезбеђују одличне услове за гајење белих и црних сорти грожђа.

Недалеко од Јовића је Подрум Џервин, основан 1927. године. Имао је тада око 700 хектара својих винограда и производио 6 милиона литара стоног, квалитетног и врхунског вина.  Данас Џервин у свом саставу има плантаже од 239 хектара. Виногради на позицијама Бошево и Штипина заузимају 40, вишња 111 и шљива 88 хектара. У виноградима доминирају беле сорте грожђа – рајнски и италијански ризлинг и „совињон блан” и црвено сорте „каберне совињон”, „мерло”, „франковка”,„пино ноар” и „мускат хамбург”.

Уредник: Душан Величковић

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове