Читај ми!

Метаморфозе: Александар Денић

Александар Денић је сценограф са импресивном биографијом. Поред бројних филмских и позоришних остварења у земљи изузетну каријеру остварио је у немачким позориштима. Од неданвно је члан Академије уметности у Берлину.

Ауторском изложбом Exposition Coloniale представља Србију на шездесетом Венецијанском бијеналу које је у току.

Паралелно и са подједнаким успехом ради тамо и овде. У Београду, где је рођен и где је дипломирао на Факултету примењених уметности је његова адреса. Случајни сусрет на Битефу са редитељем Франком Касторфом одвео га је у немачко позориште, а оно што је Холивуд у свету филма, то је немачко позориште у свету сценске уметности.

Денић је у позориштима немачког говорног простора права сценографска звезда. За своје радове у Касторфовим представама добио је најпрестижнија признања, укључујући и немачку националну награду Фауст.

Позоришни стручњаци истичу његов изузетан допринос актуелном развоју сценографије. Светска критика посебно хвали његов осећај за актуелизовање класичних тема. Денићеве сценографије нису само простори у којима се изводе представе, оне су и коментар, знак, значење, провокација и алегорија.

И код нас је награђиван најзначајнијим признањима, међу којима је и Стеријина награда. Неуморно ради дајући трајан допринос сценској уметности.

Аутор и уредник: Оливера Милошевић

Сниматељи: Сима Димитрић, Далобор Вучковић

Монтажа: Горан Мијић

Музички уредник: Владана Марковић

Редитељ: Милица Митровић

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару