Читај ми!

Абу Даби: Традиција, кутура, уметност

Екипа Редакције за културу и уметност је као гост Медиа центра Абу Дабија боравила у престоници Уједињених арапских емирата и снимила емисију током које ће гледаоци имати прилике да упознају егзотичан и гостољубив арапски свет, необичну земљу и традицију, али и савремени начин живота, културу и уметност у које се овде последњих година много улаже.

Град Абу Даби је мостом повезан са острвом Садијет које постаје уметнички и културни центар емирата Абу Даби. Наша је прва инострана телевизијска екипа  која је снимала у недавно отвореном јединственом међурелигијском комплексу названом Абрахамова породична кућа у којем су црква, џамија и синагога. Замишљена је као мултикултурална заједница различитих религија у импресивним футуристичким здањима.

Обишли смо затим град Ал Аин, оазу Арапских емирата, родно место шеика Бин Зајед Султана, оца нације. Знаменитости Ал-Аина уписане су на UNESCO-ву листу светске баштине. Ту је кућа Баит Мохамед Бин Калифе, музеја који слави друштвени и архитектонски прелаз нације у савременост током педесетих и шездесетих година прошлог века. Град своје име дугује Ал Аин оази у којој је 147 000 палми.  Позната је по сиситему наводњавања осмишљеном хиљадама година уназад, који подземне воде дооводи до биљака и фарми.

Ишли смо у обилазак пустиње са необичним фосил динама, где природа од песка ваја чудесне скулптуре.

Посетили импресивну грађевину - џамију Шеика Заједа. Зову је и Бела џамија и једна је од највећих верских грађевина на свету. Грађена је пуних 20 година, а у изградњи је учествовало око 3000 радника. Том приликом ангажовани су стручњаци и материјал из многих земаља. 38 реномираних архитектонских компанија учествовало је у изградњи џамије. Спољашност је обожена белим прилепским мермером "сивац" допремљеном из Македоније. Снимили смо и унутрашњост џамије која је такође импресивна.

Обишли смо затим још једно импозантно здање: Председничку палату коју зову и Палата нација. Овај монументални бљештаво бели комплекс на 380 хиљада квадратних метара, сублимира сву раскош оријенталне архитектуре Арабијског полуострва из претходних столећа, и претаче је у грандиозну модерну грађевину 21. века. На неким туристичким порталима убраја се у 20 највећих знаменитости у области културе и уметности у свету, а номинована је и за најзначајнији културни споменик Блиског Истока.

А затим се вратили у културну четврт Садијат, смештеној на једном од многих острва у архипелагу Абу Дабија. Ту је тренитно велико градилиште на којем ничу велелепне институције нестварних футуристичких облика, а повезаних са традицијом ових простора. Пројектовали су их архитекти који су претходно награђени Прицкеровом наградом за архитектуру, која је у рангу Нобелове награде за друге области.

Наредних годинама привешће се крају градња пет нових музеја, која је започета 2010. године: Национални музеј Зајед, Музеј Гугенхајм Абу Даби, Поморски музеј и Центар извођачких уметности.

Осим ових импресивних грађевина на острву су и други мањи објекти посвећени култури и уметности. Посетили смо недавно отворену престижн школу савремене музике, плеса и позоришта Беркли Абу Даби и галерију Манарат Ал Садијат са импресивном изложбом и оригиналним експонатима који прате историјски развој фотографије.

На острву је и сада већ чувени Музеј Лувр Абу Даби. То је највећи уметнички музеј на Арабијском полуострву и најпосећенији на Биском Истоку. Настао је тако што су Уједињени арапски емирати и Француска 2007. године потписале уговор којим Лувр Абу Даби ово име може да користи до 2037. године, са намером да се повеже уметност Истока и Запада.

Сама зграда музеја Лувр Абу Даби је уметничко дело славног француског архитекте Жана Нувела. Геометријски куполасти кров је спектакуларан, а његов дизајн омогућава кишу светлости по читавом простору. Испод куполе је 12 галерија.

Наш саговорник је Мануел Рабате, директор музеја Лувр Абу Даби који објашњава да поставка у музеју омогућава бројним постиоцима да виде врхунске уметничке предмете из свих периода историје уметности и цивилизације са свих континената, што је веома редак приступ у свету и пружа занимљив и другачији поглед од уобичајених. Креирана у сарадњи са париским Лувром, поставка представља узбудљив  естетски израз разних цивилизација и култура, од најстаријих до савремених. Тренутно највише пажње бројних посетилаца привлачи ремек дело које је поводом пете годишњице Лувра у Абу Дабију, позајмљено из париског Лувра - Свети Јован Крститељ, ремек-дело ренесансног мајстора Леонарда да Винчија.

Све то је у овој емисији о Абу Даби, граду у којем се у исто време негује традиција егзотичног арапског света и остварјуе футуристичка визуја метрополе. Граду окренутом будућности у којем врхунска уметност и култура освајају просрор у дистрикту острва Садијат. Када за који годину на острву буду завршене све започете грађевине биће то један од најгушће насељених глобалних културних центара у свету.

Чудесан спој традиционалних вредности и фасцинантне модерне архитектуре, менталитет отворен ка Западу, поштовање и прихватање других и другачијих људи… све су то разлози због којих се ова земља сматра златном споном између Истока и Запада.

Култура и уметност су важна спона која повезује људе и далеке земље и помаже да боље разумемо други и другачији свет. Ова емисија је рађена са том намером.

аутор и уредник Оливера Милошевић

продуцент пројекта Ана Тодоров

директор фотографије Дејан Јовановић

монтажер Јаков Пејов

режија Милица Митровић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару