Вавилон

Јунску епизоду Вавилона отвара песник и прозаиста, Ненад Јовановић, овогодишњи добитник Дисове награде. Он је прошле године био овенчан и наградом "Биљана Јовановић" коју додељује Српско књижевно друштво, што је добра прилика да се овдашња шира публика подсети његовог дела које није у првом плану искључиво због тога што Јовановић већ дуже време живи и ради у Канади. За Вавилон, Јовановић чита из његове нове књиге "Меснати цветови". Проф. др Драган Бошковић ће потом говорити о специфичностима његове поезије.

Емисију настављамо још једном сјајном књигом поезије, "Роботка", из које песму чита Драгана Младеновић, прошлогодишња добитница награде "Душко Радовић" за књигу поезије за децу "Кад ствари пољуде".

Милош К. Илић, писац који је протекле године подигао позорност читалачке публике књигом "По занимању: Ана Милош", аутобиографском прозом која је разоткрила да је Ана Милош један од његових бројних хетеронима. Овај експеримент је изазвао бројне полемике, али је важно рећи да је Милош К. Илић, писац који је као веома млад, још студент драматругије, објавио запажену збирку "Приче о пиву", а потом и збирку "Уморни као пси" за коју је добио награду Едо Будиша. Под псеудонимом Ана Милош за збирке "Крај распуста" и "Крај распуста и друге приче", добио је награде Миодраг Борисављевић, Ђуро Ђуканов и Штефица Цвек. У Вавилон Милош К. Илић долази да представи нову збирку прича "Књига штампана у нула примерака".

Још једна проза која свет посматра из ишчашеног угла и која се фокуриса на тему насиља, али овога пута из религијског угла је роман познате америчке књижевнице која је стекла култни статус, Фланери О’Конор, "Насилни грабе царство небеско" о коме говори Јасмина Врбавац.

Проф. др Ана Стишовић Миловановић објавила је књигу есеја "Унутрашњост читања". Уводни есеј анализира страх од краја приче што је својеврсна метафора страха од смрти. Супротно томе, причање приче је не само охрабрење, већ и живот сам. О овим и другим питањима из историје и теорије књижевности, кроз дело Кафке, Бекета, Андрића, Милисава Савића, Ека, Табукија и других, професорка говори и у јунској епизоди Вавиона.

Књижевник, Јован Пејчић, је приредио књигу посвећену боравку у Београду једног од највећих индијских песника, Рабидранту Тагори. Испуњена бројним фотографијама оног времена, први део књиге води читаоца кроз историјат једне посете, да би се у другом делу ређали прилози из Тагориног стваралаштва, сећања савременика на сусрет с песником и есеји њему посвећени из пера Ксеније Атанасијевић, Исидоре Секулић и Јована Стојановића.

Књига, "Сећање на крај 20. века", коју је приредио Живко Николић, а објавило Књижевно друштво "Свети Сава", осмишљана као својеврсна панорама. Окупила је велики број песника заступљених са по од две до пет песама, а услов је био да то буду песници рођени између 1951. и 1960. године.

О поезији Шарла Бодлера коришћеној на филму, говоре Тијана Саватић и Стеван Вуковић, а гледаоци ће видети инсерте из филмова Самац, Дуго путовање у ноћ, Бесмртна и Не избави нас од лукавог.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару