Читај ми!

Вавилон

Протекле недеље је читава седмица у Културном центру Београда била посвећена стотој годишњици од смрти Франца Кафке. Према замисли уреднице књижевног програма, Јелени Ниџовић, на фестивалу су се смењивали бројни познаваоци Кафкиног дела на трибинском програму, публика је гледала филмове, стрипове и перформансе настајале по Кафкином делу. За Вавилон о Кафки, али и о студији "Актуелна читања Кафкиног дела“ говори Катарина Пантовић.

Овогодишња награда "Биљана Јовановић“ Српског књижевног друштва отишла је у руке двојице аутора, Боре Ћосића и Срђана Вучнића који је гост Вавилона поводом његове збирке прича "Срећни дани“. Све приче као замајац имају успомене, али се у савременом књижевном свету аутофикције поетички веома разлику откривајући колективни, дубиниски, архтетипски ниво. О успоменама, али и о језичкој игри и поигравању фантастиком, ониричким и зачудним биће речи у јунском Вавилону.

Захваљујући преводиоцу са норвешког, Радошу Косовићу, већ годинама уназад имали смо прилику да уживамо у делу актуелног нобеловца, Јуна Фосеа. Недавно је у ИК "Трећи трг“ објављена и последња књига његовог романа из седам делова. "Септологија“ је дело за које се верује да на најбољи начин заокружује и истиче све врлине Фосеовог стваралаштва и светоназора. О овом изузетном роману говори Јасмина Врбавац.

Захваљујући прегалаштву и вишегодишњем упорном раду англисткиње и професорке Филолошког факултета, Јелисавете Милојевић, пред нама је нови превод "Кроћење горопади“, Вилијема Шекспира који ће нам представити проф. др Зоран Пауновић, англиста и профестор у Новом Саду и Београду.

Сви који воле читање и књиге, несумњиво имају читаве спискове сопствених најдражих књига. Размишљајући о феномену све мање присутности књига и читања, уредница књижевног програма у Дому културе Студентски град, Тамара Митровић, и Бојан Марковић, доцент на Учитељском факултету у Београду и песник, приредили су хрестоматију текстова о школској лектири и читању, "Пикник за Ирму“ у којој су сакупљени спискови и текстови многих писаца, али и сликара, музичара, новинара, познатијих и мање познатих, у којима са љубављу пишу о својим најдражим књигама.

У рубрици Песници читају стихове из своје нове књиге "Гласине о слободи“ говори песник Бојан Бабић.

О поезији Емили Дикинсон коришћеном на филму, говоре Тијана Саватић и Стеван Вуковић, а гледаоци ће видети инсерте из филмова Злочини и преступи, Дикинсон, Јесен у Њујорку и Софијин избор.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару