Читај ми!

Мира Адања Полак – Ексклузивно

Титови Бриони

Бриони су дуго били непознаница, а и данас су обавијени неким велом недоступности и малих тајни… Почела је његова модернизација, али се улаже велики труд да остане аутентичан као сведок једног времена.

Знамо ко је одлазио и ко је могао да летује тамо у Титово време. Често се нагађа и ко данас летује.

Отварање Бриона било је поступно и до дана данашњег не можете видети баш све, нити улазити у неке делове острва у којима се налазе резиденције оних којих више нема. Многе објекте и делове острва чува војска.

Данас су виле Едварда Кардеља и Александра Ранковића још увек ексклузивни објекти са патином и стилом шездесетих година и удаљени од очију јавности. Многе од ових вила налазе се у понуди за летовања оних који могу да плате свој боравак на овом месту, далеко од очију знатижељника и медија.

Имала сам ту ретку прилику да сретнем Војмира Вуксановића, архитекту који је међу последњима напустио Брионе и преселио се на копно. Он је још као дечак са породицом живео на Брионима и ту ишао у школу. Памти времена о којима све мање знамо.

Весна Данко Клунић била ми је домаћин и провела ме је кроз Национални парк и Музеј у коме се налазе сведочанства ко је све долазио на Брионе и док нису били само Титови.

Много тога се променило од тог времена, али је остала фама да на Брионе не можете отићи тек тако… А данас ту долазе они који знају да цене природне лепоте, чисто море, а неприкосновени мир је нешто што се у ужурбаном свету тешко налази.

Боравак на овом острву даје утисак да сте ван времена и ван догађања, и та изолација са свим одликама неког прошлог времена јесте нешто посебно.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара