Читај ми!

Наука 2024: Велики догађај за анестезиологију

Још од Аристотела, циљ мудрог човека није да обезбеди задовољство, него да избегне бол. У далекој прошлости без развијене медицине ипак је била развијена свест да је немогуће човеку помоћи ако осећа бол. Постоје записи неких племена која су биљним соковима мутила ум и маскирала бол док би видар учнио шта мора не би ли покушао да излечи болест од које креће бол.

Методе су биле бројне али тек крајем 19 века почињу операције уз анестезију. Релативно млада научна област је данас моћна подршка развоју свих других медицинских области. Наука и значај ове научне области окупили су лекаре из свих универзитетских центара Србије, пре свега еминентне анестезиологе али и других специјалности кој су дали свој допринос у писању првог обједињеног уџбеника из анестезиологије у Србији у овом веку.

177 лекара је успело да на 2500 страница обједини и представи најважнија и неопходна сазнања из анестезији која имају упориште у ставовима савремене науке и која су потврђњна у клиничкој пракси. У емисији говоре проф. др Предраг Стевановић, Медицински факултету Универзитета у Београду, клинички асистент др Марина Бобош, др сц. мед. Ана Цветковић, клинички асистент др Ивана Петров, клинички асистент др Весна Стевановић, педијатријски анестезиолог, проф. др Дејан Стојаков, др Душка Игњатовић.

Екипа Редакције научног програма присуствовала је промоцији овог капиталног дела које предствља велики догађај за анестезиологију у Србији.

Уредник је Маријана Вук Мрђа

Монтажа Слободан Бајкић

Редитељ Драгица Гачић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара