Читај ми!

Црква Светог Георгија у Доњој Сопотници

На раскрсници, од памтивека знаних, путева уз леву обалу Дрине, у Доњој Сопотници, Херцег од Светога Саве - Стефан Вукчић Косача, подигао је 1446. године цркву- задужбину, посвећену Светом великомученику Георгију. Црква је данас на територији општине Ново Горажде. Храм је током векова делио судбину народа овога краја. Страдао је, разаран, паљен, и изнова обнављан. Ипак храм светог Георгија је, од свог настанка, увек имао изузетну улогу у историјској, културној и духовној вертикали српског народа.

Тако је у оквиру манастирског комплекса, поред саме цркве, радила и српска ћирилична штампарија, коју је још 1519. године, установио Божидар Љубавић - Горажданин са синовима. Књиге из ове штампарије, која је основана само 25 година после цетињске, оставиле су трајан печат у историји српске писмености. Проф. др Биљана Самарџић осветљава историјски и културни миље времена у којем је црква подигнута, везе са Милешевском епархијом, којој је црква и припадала, као и родбинске везе ктитора са кнезом Лазаром, што, поред других несумњивих доказа, сврстава овај споменик у српски културни корпус.

Кустос-археолог Ивана Грујић, говори о научним доказима из далеке прошлости и римског доба који потврђују тадашњу изузетно стратешку позицију, посебно кроз артефакта, која су нађена последњих година у окружењу цркве. Истраживања конака дају слику о импозантном манастирском комплексу око цркве Св. Георгија, расветљавају некадашњи живот становништва, као и значај цркве у средњем веку, која је у време Херцега Стефана Косаче била и својеврсна резиденција, где су се одвијали и важни дипломатски сусрети. Била је сведок економске моћи овог краја, све до коначног пада у отоманско ропство и разарања манастира и саме цркве.

Аутор Милица Бајић Ђого

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво