Читај ми!

АРХИВ.dоc

Спомен на Татиће, оца Рајка и сина Дарка

"Закаснеле премијере Трезора" је циклус започетих а незавршених емисија аутора и уредника "Трезора", Бојане Андрић. Идеја за овај серијал настала је непосредно после завршетак емитовања "Трезора", када је увидом у снимљене материјале утврђено да је остало више нереализованих тема блиских историји телевизије Београда за које би била велика штета да не дођу на "мале екране" и до наших верних гледалаца. Циљ ових емисија јесте да заокруже дугогодишњи рад екипе "Трезора" и уреднице Андрић започет још 2002. године, а природно је било да своје емитовање наставе у склопу новог циклуса Редакције за историографију "Архив.doc".

Наши и светски неимариДосадашњи разговори са радијским аутором Дарком Татићем углавном су се односили на оно што је нас, телевизијске људе интересовало, а нас је интересовала прва појава телевизијског медија у Србији коју је представила фирма Филипс 1938. на Београдском сајму, и наравно зграда у којој данас ради Београдска телевизија у Абердаревој улици. Оба пројекта радио је Дарков отац архитекта Рајко Татић, а у породичној архиви постоји о томе и више него што може да стане у наш данашњи Трезор. На разговор у студио дошао је Дарко с једном повеликом торбом пуном управо фотокопиране породичне документације и фотографија – коју је истресао на сто и кренула је прича о оцу.

Градитељ истраживач –Архитекта Рајко Татић (1900–1979) завршио је Технички факултет у Београду 1927. године. Од 1928. до 1941. запослен је у Техничкој дирекцији града Београда. Био је носилац Југословенске круне (за пројекат Старог сајмишта, 1938) и многих других високих награда. Стилски карактер Татићевог опуса у домену јавне архитектуре креће се у распону од српско-византијског стила, преко модернизма до фолклорних решења. Реч је о 300 Татићевих дела изграђених у Србији, Југославији, Европи, Јужној Америци... а гледаоци ће видети и велики број планова, цртежа, белешки, службене преписке, а истовремено слушати пријатан Дарков глас који познаје не само сва дела свог оца, него и занимљиве историјате пре и за време изградње, које још поткрепљује својим коментарима, топлим породичним и оштрим критичким - према времену и државама у којем је његов отац стварао значајна дела.

- Коришћени су записи Звучног и Програмског архива РТС-а. Захвалност на сарадњи Архиву града Београда, Музеју Југославије, Музеју града Београда. Посебна захвалност Заводу за заштиту споменика културе Београда.

- Учесници: Дарко Татић,глумац, сценариста и редитељ у Радио Београду од 1971. до 2001, проф. радио режије на Факултету драмских уметности; Бојана Андрић, сценариста и аутор у Телевизији Београд од 1971. до 2005.

- ТВ реализација: посада Студија 3: техн. вођство Синиша Танасковић, контрола камере Ивана Лепен, декор Борис Савић, сниматељ звука Милан Мијаиловић, расвета Дане Марковски, Милош Станојевић, Марко Роксандић; дизајнер светла Добривоје Марковић, секретарица Јелена Вукадин, видео миксер Иван Глишић, камермани Слободан Момчиловић, Зоран Савић, Слободан Рафаел; организатор Гордана Грдановић, редитељ Катарина Рогић; постпродукција: сарадници Иван Крстић, Снежана Неговановић, Марко Перић, Радован Цукић; графичка обрада Милена Марковић, монтажер Нада Додиг Зилџић, аутор Бојана Андрић

- Снимано 21.10.2019. за "Трезор", премијерно емитовано 20.04.2024. у циклусуАРХИВ.doc, уреднице Милена Јекић Шотра, Маријана Цветковић

Редитељ истраживач - Дарко Татић умро је 9. новембра 2022, а годину дана касније присуствовали смо у Радио-Београду величанственом скупу његових поштовалаца, сарадника, пријатеља. Редитељ од 1961, Татић је остварио само у драмском програму Радио Београда 240 режија а и сва друга радиофонска ауторска дела мере се троцифреним бројкама. Од класике до открића на пољу арс-акустике оставио је своја дела и у Келну, Лондону, Хелсинкију, Букурешту, Љубљани. Говорио је француски, енглески, немачки и руски. Добитник је домаћих и међународних награда. Данас ћете гледати скраћени снимак сећања на Дарка Татића.

- Учесници: историчар Радио-Београда, новинар и уредник Ђорђе Малавразић; правник проф. Јовица Тркуља; мајстор звука Зоран Јерковић; уредникДраган Митрић, проф. др Зоран Максимовић, уредник Милена Пота Кољевић; редитељ Зора Бокшан Танурџић, аутор књиге и сајта Век сликан микрофоном Драгослав Симић

- Коришћене фотографије породице Татић, кадрови серије Преци и потомци Весне Павличек, запис из Ровиња са сајта Драгослава Симића www.audioifotoarhiv.com, део радио емисије Оно мало чега се сећам Иване Тришић и Дарка Татића

- Сниматељ Зоран Јерковић, графичка обрада Милена Марковић, монтажер Нада Додиг Зилџић, аутор Бојана Андрић

- Снимано 23.09.2023, премијерно емитовано 20.04.2024. у циклусу АРХИВ.doc

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво