Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Пријатељство које се памти

У Бирчаниновој 11 у Београду налази се амбасада Италије. Зграда је подигнута 1924. године и симбол је пријатељске везе између Србије и Италије. Важну улогу у настајању ове зграде имала је црногорска принцеза и италијанска краљица Јелена Савојска, на чију иницијативу је и подигнуто данашње здање.

Краљица Јелена Савојска била је ћерка црногорског краља Николе I и супруга италијанског краља Виктора Емануела III. Лично је одабрала даровитог архитекту Флорестана Ди Фауста, одредила локацију и основне форме грађевине. Зграда амбасаде Италије је од своје изградње до данашњег дана задржала је исту функцију.

Богата унутрашња декорација, вредна збирка уметничких предмета и слике репрезентативних сликара, красе овај невероватан амбијент у самом центру Београда.

Моји домаћини, амбасадор Италије у Србији Лука Гори са својом супругом Еугенијом Греста, показују свој дом у Београду, у који често примају своје суграђане. Показују ми и капелу која је у саставу италијанске амбасаде.

Обележавајући 100 година од настанка ове зграде, одржана је ових дана модна ревија креаторке и историчара уметности Анастазије Мирановић и Михаела Гаудемонтија, инспирисана епохом династије Петровић-Његош и краљицом Јеленом Савојском.

Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Autor:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво