Читај ми!

Право на сутра: Расељени у Врању

У Врању је током 1999. године уточиште нашло више од тридесет хиљада расељених Срба са Косова и Метохије. Међу њима су и припадници Ромске заједнице.

У самом Врању и околини расељене породице боре се да преживе. У том граду у насељу Доње Врање, у четири стамбене зграде живе расељена лица, највише из Призрена. Од скромних примања не могу да саставе крај с крајем. И оно мало што приме, потроше на лекове. Откад су морали да напусте своје куће у Призрену живе тешко, али су, кажу, барем безбедни.

Куће су им уништене а о њиховом повратку нико не говори. 

У врањском насељу Рашка живи брачни пар Јанковић из Гњилана са двоје деце. Иако су млади, одлучили су да живе од грнчанског заната, као некада и њихови преци.

Кућа у којој живе није завршена али су срећни што имају свој дом. На Косову и Метохији им је остало све, каже Бранков отац Живорад. Тамо му је сахрањен четрнаестогодишњи син Зоран кога су убили Албанци. И Живорад је тешко рањен, виде се ожиљци од метака који су прошли кроз његов врат. 

У Нерадовцу живи породица Анђелковић из Доње Будриге код Гњилана. Кућу и земљу на Косову и Метохији често обилазе, али због сигурности деце живе у Врању.

Како и од чега живе у емисији говоре расељени становници Призрена, Витине и Гњилана. Колико тренутно расељених и незбринутих становника Косова и Метохије живи на подручју Врања сазнајемо од повереника за избеглице и расељена лица Тијане Радисавић.

Аутор емисије: Светлана Вукмировић

Сниматељ: Горан Копривица 

Тонски сниматељ: Мирослав Радишић

Монтажа: Бранислав Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво