Читај ми!

Новац у рукама

Када је у питању новац, углавном размишљамо колико нам фали и шта бисмо могли с њим да га имамо колико желимо. "Време је новац", чувене су речи Бенџамина Френклина, и ми ћемо се у Студију знања бавити управо новцем кроз време – оним новцем чија је вредност данас музејска, али ћемо остати и у актуелном тренутку и видети са којим се економским проблемима свет суочава данас.

Ко је имао екслузивно право ковања новца у периоду старог Рима, шта све можемо сазнати на основу иконографије на кованицама, и на који начин је представа владара на новцу осликавала њихову моћ и утицај, сазнајемо уз Марију Јовић са Археолошког института.

Када се појављује први ковани новац у Србији, и на који начин су наши владари приказивани на тим кованицама, открива нам кустоскиња Народног музеја Србије, Јана Матић.

Са принципима тржишта и економије, као и последицама које су узроковане разним економским кризама, упознаје нас економиста Милош Лутовац из Београдске академије пословних и уметничких студија у Београду.

Из области економије благостања актуелан је пројекат "Утицај пораста цена цигарета на буџетске приходе и јавно здравље у Србији". Са Оливером Јовановић са Интитута економских наука разговарамо о овом пројекту И сагледавамо шта је потребно урадити како би се смањио број грађана који троше новац на цигарете.

Ако имате добру идеју, желите да помогнете некоме или желите удео у некој компанији, а недостају вам финансијска средства, групно финансирање може помоћи. На који начин, сазнаћемо од Ирене Ђорђевић Шушић из Националне алијансе за локални економски развој.

"Увек сам желео да осетим додир – новац у рукама", стих је песме групе Екатарина Велика, коју слушамо у извођењу Наде Јовановић, Владимира Ајрулоског и Страхиње Костића. Они ће нам извести и песме "Money" групе Pink Floyd, и "She works hard for the money", коју у оригиналу изводи Dona Summer.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво